Hlavní obsah

Při evakuaci Gazy se pokusila upálit žena a střílelo se

JERUZALÉM/GAZA

Napětí se při násilném vystěhovávání židovských osadníků z pásma Gazy, kteří odmítli odejít, od zahájení akce ve středu ráno vzrůstalo. Emoce neutlumil ani projev premiéra Ariela Šarona, který přijal odpovědnost. Osady se sice daří čtyřiceti tisícům příslušníků ozbrojených sil vystěhovat, ale protesty se radikalizují.

Článek

Na protest proti stažení se pokusila na jihu Izraele v Netivotu upálit 54letá žena. Ve vážném stavu byla převezena do nemocnice v Beerševě. V Moragu napadla jiná žena příslušnici ozbrojených sil a jehlou ji pobodala. V osadě Neve Dekalim, která je baštou lidí odmítajících odsun, byla řada protestujících velmi agresivních a střetli s vojáky.

Rozezlení osadníci odjíždějící z osady Ganej Tal, kteří se rozhodli odejít dobrovolně, napadli generálmajora Dana Harela, velitele jižního vojenského okruhu, který přijel na inspekci vyklizené osady. Generál za pomoci ochranky spěšně utekl. Zatímco Morag, Neve Dekalim a Ganej Tal se podařilo vystěhovat, ozbrojené síly se připravují podniknout podobnou akci v osadě Širat Hajam. Zdá se, že vystěhování bude trvat déle než plánovaných 48 hodin, protože v místech, kde došlo k dohodě, mají osadníci čas do soboty.

Problémy vznikly i v osadě Elei Sinaj na severu pásma Gazy, kde osadníci souhlasí s vystěhováním, ale požadují, aby jim byla poskytnuta vesnice, kde by mohli zůstat spolu.

Střelba na západním břehu Jordánu

Ozbrojený Izraelec na západním břehu Jordánu u osady Šilo zastřeli dva Palestince a tři zranil. Policisté ho později zatkli. Osadník vytrhl zbraň strážci a začal střílet na skupinu Palestinců.

Ačkoli vláda tvrdí, že velké bloky osad na západním břehu rušit nehodlá, že evakuuje jen čtyři malé osady, Palestinci počítají s tím, že po odchodu se Izraelci kompletně stáhnou ze západního břehu Jordánu.

Šaron byl dojat, ale evakuaci obhajoval.

Média přinášela celý den drastické obrázky zoufalství, když osadníci museli opustit své domy.  Dojat byl i premiér Ariel Šaron, který evakuaci prosadil. V televizním projevu se smutkem v hlase přiznal, že nikdo, ani on sám, nemůže sledovat záběry z nucené evakuace bez pláče: "Zlomilo mi to srdce, když jsem to viděl." Znovu ale obhajoval své rozhodnutí vyklidit pásmo Gazy: "Věřím, že přes všechny těžkosti z toho vyjde Izrael silnější."

Především vyzval osadníky a radikály, aby neútočili na ozbrojené složky. "Chci apelovat na všechny, aby neútočili na policisty a vojáky, neobviňovali je a neztěžovali jim jejich práci," řekl Šaron po schůzce s prezidentem Mošem Kacavem. "Útočte na mě. Já jsem za to (odsun) odpovědný. Obviňujte mne," vyzval premiér z obrazovky."

Reklama

Výběr článků

Načítám