Hlavní obsah

Zátah proti drogám v USA: 427 zatčených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Na 427 lidí zadržela americká policie při rozsáhlé akci proti dealerům i uživatelům drogy metamfetamin. Zasáhla ve více než 200 městech USA. Cílem zásahu s krycím názvem "Požár" bylo zastavit příliv této drogy z Mexika.

Článek

Generální prokurátor Alberto Gonzales řekl, že bylo objeveno 56 laboratoří. "Mnoho důležitých podezřelých však uprchlo, ztratili se v garážích, domech a různých přístřešcích," uvedl.   

Policie získala asi 90 kilogramů drogy. Takové množství by prý vystačilo na dávky pro 284 tisíc lidí. Zátah přišel týden poté, co zákonodárci v Kongresu kritizovali administrativu prezidenta George Bushe, že se jí proti droze nedaří účinně bojovat.

Policie i místní politici hovoří o metamfetaminu jako o největším drogovém problému současnosti. Vyzkoušelo jej nejméně 12 miliónů Američanů a protidrogoví agenti od roku 2001 odhalili již více než 50 tisíc utajených laboratoří.

Vysoce návyková látka, rovněž známá jako "meth", "speed", "krystal" nebo "tina", prý může být velice snadno vyrobena za použití domácích a zemědělských surovin a některých léků, například pseudoefedrinu. "Meth se šíří napříč Spojenými státy jako požár," uvedla šéfka Agentury pro potírání narkotik Karen Tandyová. Droga podle ní ničí životy lidí k nepoznání a zasahuje i děti.

Droga proudí z Mexika

Podle Tandyové se USA snaží v boji proti nebezpečnému omamnému prostředku spolupracovat i s Mexikem, jehož kartely dodávají na americký trh asi 65 procent veškerých zásob drogy. Agentura prý pomohla Mexiku uzavřít dohody s dalšími zeměmi o prověřování dovážených nákladů pseudoefedrinu. Cesta léku do rukou mexických výrobců a dealerů metamfetaminu by tak měla být těžší.

Americké úřady již před necelými dvěma týdny oznámily, že se jim podařilo rozbít tři velké skupiny překupníků s drogami a zatknout 160 lidí. Zatčení prý byli zapojeni do 27 distribučních organizací v USA, jejichž hlavní náplní bylo rovněž dovážet do Spojených států metamfetamin. V České republice se vyrábí krystalická čistá bílá forma metamfetaminu známá jako pervitin.

Reklama

Výběr článků

Načítám