Hlavní obsah

Část židovských osadníků v Gaze balí, jiní vzdorují

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Stovky židovských osadníků již opustily okupované pásmo Gazy i čtyři vesnice na severu západního břehu Jordánu, aby předešly násilné evakuaci, již začne armáda a policie uplatňovat už příští týden.

Článek

Vláda tvrdí, že o všech více než osm tisíc kolonistů bude postaráno, od finančních kompenzací až po zajištění bydlení v Izraeli a převedení stovek dětí do nových škol. Ministr výstavby Jicchak Herzog ale včera připustil, že například 30 rodinám z osady Chomeš na západním břehu nebudou nové domy postaveny včas. "Pracuje se naplno a stavba bude dokončena nedlouho po evakuaci," řekl novinářům na staveništi s tím, že vystěhovaní osadníci budou muset nejspíš nějaký čas žít v hotelu.

Amira Chaimová z ministerstva školství zase v rozhlase připustila, že v nových bydlištích bylo zapsáno jen 200 osadnických dětí a dalších 1400 neví, do jaké školy budou od září chodit. "Řešení ale najdeme," ujišťovala. "Každé rodině se dostane pomoci."

Nejvyšší politické kruhy se však obávají především vzdoru extremistů, kteří chtějí vrácení Gazy Arabům za každou cenu zabránit. Nejméně 300 Izraelců zběhlo v uplynulých týdnech z armády a další desítky odmítají plnit rozkazy spojené s přípravou evakuace.

"Odmítání rozkazů je jedním z nejhorších jevů v armádě," prohlásil v Izraelském rozhlase náčelník generálního štábu Dan Chaluc. Dodal, že pokud by se tento jev rozšířil, vedlo by to ke "vzniku milicí v rámci armády".

Do Gazy pronikly tisíce radikálů

Tisíce příslušníků různých složek ozbrojených sil chystají zázemí pro odsun osadníků. Někteří rabíni, často napojení na kolonistické hnutí, ale vojáky vyzývají, aby se na tom nepodíleli, neboť odchod z Gazy je podle nich opuštěním židovské země. Naposledy se takto vyjádřil bývalý vrchní rabín Izraele Avraham Šapiro.

Vedení státu se však obává, že někteří vojáci by se mohli pokusit evakuaci i mařit, například rozdmýcháváním etnického napětí. Paniku vyvolal minulý čtvrtek teroristický útok zběha Edena Natan Zady, židovského extremisty, který se samopalem, vyfasovaným u armády, povraždil na severu Izraele čtyři Araby a na 15 dalších zranil, než byl sám ubit. Ministr obrany Šaul Mofaz v pondělí v bezpečnostním výboru Knesetu připustil, že na útěku je ještě dalších devět zběhů, kteří si s sebou vzali zbraň.

Vojáci brání pravicovým aktivistům v pronikání do Gazy, kde tito lidé chtějí během evakuace hájit osady spolu s jejich dosavadními obyvateli, kteří dnes jako jediní mají výjimku pro vstup do uzavřené vojenské zóny. Přesto armáda odhaduje, že se tam podařilo proniknout až dvou tisíc radikálů; osadníci udávají infiltraci pěti tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelské domy v Gaze budou strženy

Izrael a Palestina se v neděli dohodly, že domy židovských osadníků budou při chystaném odsunu Izraelců z pásma Gazy zbořeny. S odvoláním na americkou...

Výběr článků

Načítám