Hlavní obsah

Trojice z IRA odsouzená v Kolumbii za výcvik rebelů je doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Tři Irové odsouzení v Kolumbii k dlouholetým trestům za výcvik tamních levicových rebelů se vrátili do Irska. Oznámila to v pátek televize RTE.

Článek

Martin McCauley, Niall Connolly a Jim Monaghan jsou na útěku už od prosince loňského roku. [celá zpráva]

Byli odsouzení k 17 rokům vězení a každý z nich má zaplatit i finanční pokutu: Connolly a Monaghan v přepočtu 225 tisíc dolarů (asi 5,4 mil. Kč) a McCauley 190 tisíc dolarů (asi 4,6 mil. Kč). Jak Conolly, tak McCauley byli za své aktivity již trestáni, a to v 70. letech za útoky v Severním Irsku.

Záhy po vynesení rozsudku, který jim byl vyměřen v nepřítomnosti, uprchli ze země a od té doby se skrývaly na neznámých místech. jejich právníci se proti rozsudku jejich jménem dovolali.

Kolumbijská policie zatkla trojici v srpnu 2001. Vyšetřovatelé je záhy obvinili z výcviku marxistických geril - Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) - bojujících s vládními jednotkami.

Monaghan v dnešním exkluzivním rozhovoru pro RTE uvedl, že se do Irska vrátili před několika dny. Odmítl ale sdělit přesný datum. Záporně reagoval rovněž na dotaz, zda opravdu trojice cvičila členy FARC. Podle něj naopak chtěli přispět v mírovém procesu mezi FARC a kolumbijskou vládou. Monaghan uvedl, že nikdo z trojice odsouzených nemá v úmyslu se do Jižní Ameriky vrátit.

Reklama

Související články

Gerila použila koně jako bombu

Osm mrtvých a patnáct zraněných si vyžádal atentát v kolumbijském městě Chita, který armáda připsala levičácké gerile FARC.

Výběr článků

Načítám