Hlavní obsah

Gerila použila koně jako bombu

CNN, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTÁ

Osm mrtvých a patnáct zraněných si vyžádal atentát v kolumbijském městě Chita, který armáda připsala levičácké gerile FARC.

Foto: Martin Tlustý

Ty úplně nejlepší kralupské masopustní masky každoročně dostávají na konci průvodu zpravidla vždy něco dobrého na zub.

Článek

Smrtící nálož přinesl na tržiště, které se před zahájením trhu právě zaplňovalo prodejci a rodinami s dětmi, na hřbetě kůň a pachatelé ji zřejmě na dálku odpálili, uvedl vojenský mluvčí seržant Luis Hernández. Mezi mrtvými je i dvouleté dítě.

Žena, která koně s náloží na místo údajně přivedla, je vyslýchána armádou.

Použití koně či osla k provedení útoku není v kolumbijské válce ojedinělé, gerily i pravicové oddíly "paramilitares" se uchylují k různým nekonvenčním taktikám, z nichž nejběžnější jsou únosy, výstražné popravy a ekonomické sabotáže.

Konflikt nemá konce

Prezident Álvaro Uribe zatím významnějších výsledků v úsilí o ukončení několik desetiletí trvajícího konfliktu nedosáhl: jen v tomto týdnu došlo k několika střetům mezi dvěma gerilami (FARC, ELN) a armádou, při nichž bylo zabito osm povstalců a ukořistěno množství zbraní, střeliva i dokumentů.

Žádného pokroku nedosáhl ani v případě několika stovek unesených civilistů a vojáků, z nichž některé povstalci zadržují déle než rok. Rovněž plán na likvidaci pěstování koky na kokain a heroin, s nimiž jak FARC a ELN, tak i "paras" obchodují, postupuje přes finanční i přímou vojenskou podporu USA velmi pomalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám