Hlavní obsah

Utekla před terorem z Londýna, dostihl ji v Egyptě

Právo, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacetiletá britská úřednice Joanna má naprosto neuvěřitelnou smůlu: krátce poté, co 7. července otřásla Londýnem série teroristických útoků, se rozhodla se svým mužem, že odjede na klidnou dovolenou někam daleko k moři. Manželé si vybrali oblíbené letovisko u Rudého moře Šarm aš-Šajch. Zdálo se jim totiž, že jim tu lenošení na pláži nemůže nic zkazit - vždyť tu má luxusní vilu egyptský prezident Husní Mubarak a Tony Blair sem jako turista jezdí na prázdniny.

Článek

Jenže noc na sobotu strávená v hotelu Ghazala Gardens jim hrůzy teroru vrátila s plnou rasancí přímo před oči. "Postel se pod námi otřásla a na chodbách byla spousta prachu. V panice jsme vyběhli ven jen v pyžamech," líčí Joanna osudný okamžik těsně po půlnoci. "Nikdy jsem netušila, že celý ten horor prožiji během tak krátké chvíle znova," dodává se slzami v očích.

"Po ulicích pobíhala spousta lidí, někteří ranění. Náš klidný hotel se proměnil v hromadu sutin," vypráví její manžel.

Nakonec ale měli Joanna s mužem štěstí v neštěstí - strop hotelu a foyer, kam útočníci vjeli s autem naloženým výbušninami, se zřítily k zemi a v troskách zahynulo na třicet hostů. Joannino patro ale vydrželo

Jako na noc plnou hrůzy líčí své zážitky francouzský turista Alain Erath, ubytovaný poblíž hotelu Ghazala Gardens. "Vzbudila nás strašlivá rána, myslel jsem nejprve, že se zřítilo letadlo. Vyběhli jsme ven a všude samý dým. Na ulici pobíhalo hodně vyděšených lidí, kteří plakali nebo křičeli," říká Alain, který stále musel utěšovat svou šokovanou přítelkyni.

Olivier Wartenberg a jeho kamarád, oba ze Stuttgartu, se vyděsili, když se dozvěděli, že jedna z bomb vybuchla poblíž kavárny Hard Rock Café, kterou sami rádi navštěvovali. "Mohlo to zasáhnout i nás," říká, přičemž se snaží působit klidně a vyrovnaně. Svou dovolenou v Egyptě ale zatím přerušit nechce. "Znova tady určitě nezaútočí," utěšuje se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám