Hlavní obsah

Ochrnutého českého horolezce v Tatrách zachraňoval vrtulník

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Tělesně postiženého 27letého horolezce Ivana P. z Jihlavy musela ve čtvrtek zachraňovat Letecká záchranná služby Air Transport Europe z Popradu. Jak Právu potvrdil její mluvčí Pavol Svetoň, muže, který má ochrnuté dolní končetiny, při výstupu severní stěnou Malého kežmarského štítu zranily padající kameny.

Článek

"Tělesně postiženého muže zasáhly kameny do nohy a silně krvácel. Padal asi dva metry, až ho zachytilo lano. Jeho přítel zjistil, že silně krvácí a domníval se, že má zraněnou tepnu. Proto okamžitě volal leteckou záchrannou službu," líčil situaci Svetoň.

Kameny uvolnil právě kamarád ochrnutého horolezce, jenž byl na stěně nad ním a nechtěně utrhl skalní blok.

Okamžitě po nahlášení události z Popradu vzlétl vrtulník s doktorem, který však nemohl přistát přímo na místě. Helikoptéra proto vysadila přímo na stěnu lékaře Jána Stankoviče.

Rychlý zásah

"Spolulezec tělesně postiženého horolezce spustil zraněného po laně k lékaři. Ten jej potom spustil dál pod stěnu. Protože muž nemůže chodit, lékař ho nesl ještě několik desítek metrů na zádech, a to až na místo, kde ho mohl vysadit na palubu vrtulníku," dodal Svetoň.

Vrtulník potom pacienta dopravil do popradské nemocnice, kde mu ošetřili hlubokou tržnou ránu na stehně.       

"Mladý muž, který chodí o berlích, se vydal na velmi těžký výstup vyžadující dobrou znalost terénu. Severní stěna Malého Kežmarského štítu je totiž ve velké míře vystavená vlivům počasí a skalní bloky se zde odlamují poměrně často," upozornil Svetoň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám