Hlavní obsah

Ruský diplomatický konvoj dorazil do Sýrie

Novinky, Jan Horák, ČTK, DPA, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/MOSKVA

Ruský diplomatický konvoj, který byl v neděli při odjezdu z iráckého hlavního města Bagdádu ostřelován, již dorazil na syrsko-irácký hraniční přechod a míří do Damašku. Tam na ně čeká letadlo, které je má převézt do Moskvy. Zraněné diplomaty ponechal v Iráčany kontrolované nemocnici. Informovalo o tom v pondělí ruské ministerstvo zahraničí.

Článek

Zatím není jasné, zda jsou za střelbu na konvoj odpovědni iráčtí nebo američtí vojáci.

Podle dostupných zpráv byl jeden z diplomatů zraněn na hlavě a krku, další utrpěl průstřel ruky, ostatní mají zranění od střepin. Těžce zraněn byl řidič - utrpěl průstřel břicha, a musel byl ještě v neděli operován iráckými lékaři ve městě Fallúdža asi šedesát kilometrů od Bagdádu, kde zůstává nadále hospitalizován v místní nemocnici. Podle mluvčího ruského ministerstva zahraničí Alexandra Jakovenka je ale již mimo nebezpečí ohrožení života a bude evakuován, jak jen to jeho zdravotní stav dovolí.

Ruský velvyslanec: byl to záměrný útok

Ruský velvyslanec Vladimir Titorenko, který byl lehce raněn na ruce, však podle agentury Ria-Novosti uvedl, že na ně začali Američané záměrně střílet. Američtí vojáci podle jeho slov několikrát zastavovali ruskou diplomatickou kolonu a snažili se prohledat vozy, což však ruští diplomaté odmítli. Ve čtyřech z šesti automobilů jsou prý stopy po kulkách, uvedl Titorenko.

Podle vojenských specialistů, kteří auta prohledali, jsou všechny od projektilů z pušek M-16, které používá americká armáda. Jen v automobilu velvyslance byly tři díry po kulkách.

Diplomatické usmiřování

V Moskvě se mezitím sešla zahraničněpolitická poradkyně amerického prezidenta George Bushe Condoleeza Riceová s ruským ministrem zahraničí Igorem Ivanovem. Rusko totiž po ostřelování konvoje ostře protestovalo jak u USA, tak u Iráku.

Svědkové hovořili o tom, že konvoj se v neděli dostal do přestřelky mezi americkými vojáky a iráckými obránci Bagdádu. Velitelství amerických vojsk v Kataru však účast Američanů na ostřelování konvoje popírá.

Jak uvedl včera očitý účastník útoku, reportér ruské televize Alexandr Minakov, "střelba na konvoj trvala asi půl hodiny". "Patnáct minut nato jsme se snažili upoutat pozornost projíždějící obrněné kolony amerických vojáků, aby nám pomohli ošetřit zraněné, ale nezastavili," řekl Minakov v přímém přenosu pro stanici RTR krátce po poledni ze syrsko-irácké hranice.

V Bagdádu stále zůstává ještě dvanáct ruských diplomatů a deset novinářů.

USA byly informovány o evakuačních plánech ruských diplomatů a konvoj měl vztyčenou ruskou vlajku. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí dnes nekomentoval zprávy ruských médií, podle nichž díry po kulkách ve voze a kulka vyjmutá z poraněného diplomata byly vypáleny z pušky M-16, kterou má ve výzbroji americká armáda. Prohlásil, že Rusko zatím nedostalo oficiální informace z obou stran a čeká na jejich závěry.

Útok se vyšetřuje

Ruské ministerstvo zahraničí v neděli okamžitě povolalo jak amerického, tak iráckého velvyslance a požádalo je, aby učinili vše potřebné k zajištění bezpečnosti ruských občanů v Iráku a aby byl útok prošetřen a viníci potrestáni.

Mluvčí ministerstva dnes přímo nekomentoval zprávy ruských médií o kulkách pocházejících prý z amerických zbraní. Prohlásil, že Rusko zatím neobdrželo oficiální informace z obou stran a čeká na jejich závěry.

Reklama

Výběr článků

Načítám