Hlavní obsah

V Minnesotě zastřelil student deset lidí, většinou spolužáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RED LAKE

Deset lidí zabil v pondělí kolem třetí odpoledne místního času v minnesotské indiánské rezervaci Red Lake student střední školy. Nejprve zavraždil své prarodiče, pak odešel do školy, kde rozpoutal masakr. Zastřelil čtyři své spolužáky, učitelku, strážce a nakonec sám sebe. Dalších třináct studentů zranil - dva z nich zemřeli později v nemocnici.

Foto: Klára Kašparová

Listování - projekt Lukáše Hejlíka opět v Poličce 14. 10. od 18.00 v Divadelním klubu

Článek

První zprávy zvláštního agenta FBI Paula McCaba hovořily jen o šesti mrtvých, strážci, učitelce, a čtyřech studentech. "Věříme, že jeden z těchto studentů je sám střelec." Později však dva z těžce zraněných studentů zahynuli.

Hodinu na to byla vypátrána těla jeho prarodičů, z jejichž vraždy je také podezřelý.

.: Zdroj: Novinky.cz s použitím mappoint.msn.com

Peklo ve škole

Podle místní televize KARE  mladík masakru nejprve zastřelil svou  babičku a svého dědečka, který dlouho pracoval jako policista v indiánské rezervaci, kde žili. Ozbrojen třemi střelnými zbraněmi zamířil do školy, kde nejprve zabil hlídače. Pak zahájil palbu na spolužáky a učitele.

"Procházel vstupní halou a střílel," uvedl místní hasič Roman Stately, který dorazil na místo masakru jen pár minut poté, co propukl, a dodal: "Pak vstoupil do třídy a zastřelil několik studentů, učitelku a nakonec sám sebe." Podle Statelyho byl ozbrojen služebními zbraněmi svého dědečka.

Podle Sondry Hegstromové se celý chvěl: "Podívala jsem se mu do očí a běžela do třídy, kde jsem se schovala."  Profesorka Diane Schwanzová uvedla, že se pokoušel dostat i do její třídy. "Jen jsem se dostala na chodbu, zavolala jsem policii. Pořád tomu nemohu zcela uvěřit."

Mladík jednal sám

Vyšetřování nasvědčuje tomu, že neměl komplice. "V tuto chvíli věříme, že jednal sám," uvedl McCabe, který odmítl uvést motiv činu. "Na to je příliš brzy."

Střední školu v městečku  Red Lake v indiánské rezervaci poblíž kanadsko americké hranice navštěvuje 300 studentů.

Pondělní masakr následuje po střelbě v Milwaukee ve Wisconsinu z 12. března, při němž muž při bohoslužbě Živé církve Boží zastřelil sedm lidí a nakonec sám sebe. O podobném incidentu natočil dokumentarista Michael Moore oscarový dokument Bowling For Columbine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám