Hlavní obsah

Slovinsko staví na hranici s Chorvatskem plot kvůli migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovinsko začalo na své jižní hranici s Chorvatskem stavět další úsek plotu, který má zabránit rostoucímu počtu migrantů v ilegálním vstupu do země. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slovinská policie za prvních sedm měsíců letošního roku zaregistrovala 7415 migrantů, což je o 56 procent více než ve stejném období loňského roku. Podle Reuters to svědčí o tom, že více běženců se snaží přes Balkán dostat do bohatých západních států.

Slovinská vláda minulý měsíc uzavřela smlouvu se srbskou firmou Legi-SGS, že na hranici s Chorvatskem postaví plot o délce 40 kilometrů. Po dokončení této části dosáhne celková délka plotu 219 kilometrů, tedy pokryje skoro třetinu slovinských hranic s Chorvatskem.

Foto: Mapy.cz

Hranice Slovinska - pozemní i námořní - měří 1370 kilometrů.

„Plot bude postaven dočasně v oblastech, kde je nutné zabránit nelegálnímu překročení státní hranice a zajistit bezpečnost lidí a jejich majetku,” uvedla mluvčí ministerstva vnitra Irena Likarová. Dodala, že přesný harmonogram stavby plotu ani jeho umístění nebudou zveřejněny.

První plot před čtyřmi lety

Slovinsko poprvé začalo stavět plot na svých hranicích během uprchlické krize v roce 2015, kdy během šesti měsíců zemí prošlo na půl milionu migrantů.

Nový úsek plotu je vysoký asi 2,5 metru a je postaven na březích řeky Kolpy, která protéká mezi Slovinskem a Chorvatskem.

Imigrační politika vlády naráží ve Slovinsku jen na slabý odpor, i když některé spolky občanské společnosti jsou proti plotu. Většina migrantů pochází z Pákistánu, Alžírska, Afghánistánu, Maroka a Bangladéše. Jen zlomek z nich žádá o azyl ve Slovinsku, většina pokračuje do sousední Itálie a Rakouska.

Italská a slovinská policie minulý měsíc začaly se společným hlídkováním na hranicích, aby omezily příliv migrantů.

Svého času pomáhali střežit hranici Slovinska i čeští a slovenští policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám