Hlavní obsah

Ze Saúdské Arábie vycestovaly ženy poprvé bez souhlasu mužských poručníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze Saúdské Arábie vycestovalo prvních 1000 žen, které ke své cestě nepotřebovaly svolení poručníka. S odvoláním na místní tisk o tom v úterý informovala agentura Reuters. Saúdskoarabská tisková agentura SPA oznámila, že království začalo uplatňovat novou právní změnu, která v některých ohledech ruší dosavadní pravidlo o kontrole mužských příbuzných nad ženami. Opatření bylo ohlášeno na začátku srpna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Saúdská Arábie byla často kritizována za praxi, která vyřazovala ženy z rozhodování o nich samotných. Nemohly například samy řídit automobil a bez souhlasu poručníka, jímž je vždy nejbližší mužský příbuzný, nemohly samostatně cestovat.

Království loni dovolilo ženám získat řidičský průkaz a řídit automobily. Nyní nově povoluje vydání pasu všem občanům, kteří o něj požádají. Nikdo, komu je více než 21 let, nemusí k vycestování předkládat souhlas někoho jiného.

Poprvé vůbec dostaly ženy právo samy přihlásit narození dítěte, svatbu nebo žádat o rozvod. Dostanou patřičné dokumenty a budou uznány za opatrovnice nezletilých dětí.

SPA oznámila, že pasová oddělení a civilní úřady začaly tyto změny uvedené v královském dekretu uplatňovat.

Podle tisku už odjelo více než 1000 žen z Východní provincie ze země a nepotřebovalo k tomu svolení poručníků.

V platnosti ale zůstává, že bez souhlasu mužů si Saúdské Arabky nemohou založit bankovní účet, začít podnikat ani podstoupit plánovaný chirurgický zákrok.

Reklama

Výběr článků

Načítám