Hlavní obsah

Jemenští rebelové zaútočili drony na letiště v Saúdské Arábii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Jemenští šíitští povstalci Húsíové v neděli zaútočili bezpilotními letouny na letiště v přístavním městě Džizán v Saúdské Arábii, nedaleko hranic s Jemenem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní média. Cílem útoku byly bunkry a stanice saúdskoarabských bezpilotních strojů.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Milice Húsíů hlídkuje v ulicích přístavu Hudajdá (ilustrační foto)

Článek

Rijád tvrdí, že šíity vyzbrojuje Írán. V květnu Húsíové zaútočili bezpilotními letouny na letiště v saúdskoarabském městě Nadžrán a na ropovod. Povstalci v minulosti vypálili na Saúdskou Arábii i několik raket a mířili i na Rijád. Rakety většinou sestřelila saúdskoarabská protivzdušná obrana.

Jemen sužuje válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Konflikt si už vyžádal tisíce lidských životů. Poslední, asi dva roky staré údaje OSN hovoří o 10 000 obětech. Některé zdroje ale odhadují, že v konfliktu zemřelo na 50 000 Jemenců. Dalších asi 14 milionů lidí v zemi podle OSN trpí hlady.

Saúdská Arábie je ve světě kritizována, že při koaličních náletech v Jemenu není brán ohled na civilisty a mnoho jich při těchto útocích umírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám