Hlavní obsah

V Brazílii hrozí další protržení důlní nádrže. Předchozí smršť zabila 270 lidí

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protržení odpadní nádrže brazilského dolu na železnou rudu si před čtyřmi měsíci vyžádalo více než 270 životů. Obyvatelé města Barão de Cocais nyní žijí ve strachu, že je potká stejný osud. Společnost Vale, která vlastní přilehlý důl, minulý týden vydala varování, že se nádrž může protrhnout každým dnem. Informovala o tom BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolaps brazilského dolu ohrožuje existenci nedalekého městaVideo: Reuters

 
Článek

Tragédii, při které skončilo městečko Brumadinho pohřbeno pod nánosem vody a bahna, mají obyvatelé třicetitisícového města v živé paměti. Vždyť se odehrála nedávno a pouhých šedesát kilometrů od nich. Teď nervózně upírají oči k obrovské nádrži dolu Gongo Soco nedaleko jejich vlastního města.

Vlastník dolu, společnost Vale, minulý týden prohlásil, že hrozí zhroucení dolu, což by téměř jistě znamenalo i kolaps přehrady nádrže, která je zhruba 1,5 kilometru od hranic města. Úřady si riziko uvědomují a po zprávě z minulého týdne už evakuovaly 458 lidí z bezprostředního okolí dolu.

Foto: Digitalglobe, Reuters

Oblast zaplavená bahnem po protržení hráze u Brumandinha,

„Nemůžeme si být jistí, co přesně se stane, ale přijali jsme nezbytná opatření, abychom zamezili ztrátám na životech,“ uvedl José Oscimar z úřadu civilní obrany státu Minas Gerais. Úřady rovněž ve městě oranžovou barvou vyznačily pravděpodobné zátopové oblasti. Stejně tak jsou vyznačeny možné evakuační trasy.

Město je však paralyzováno strachem. Řada obchodů a bank i poštovních poboček je už několik dní zavřená. „Všichni jsou napjatí a vyděšení. Nevíme, jak reagovat,“ uvedla jednadvacetiletá Talita. „Je smutné takhle lidi vidět. Nejsou si jistí, kdy se to stane, jestli budou mít dům, kam se budou moci vrátit nebo budou mít k dispozici alespoň pitnou vodu,“ vysvětlila mladá žena.

Času na evakuaci bude málo

Úřady si musí vystačit pouze s odhadovanými údaji. Firma Vale není schopna odhadnout, kdy ke kolapsu celého komplexu dojde.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Jeferson Ferreira, který pomáhal zachraňovat lidi z ubytovny u hráze se dívá na bahno.

Podle nejhoršího scénáře bude mít město na evakuaci zhruba hodinu a padesát minut. Trochu naděje vzbuzují výsledky posledních cvičení, kdy bylo město vyklizeno během padesáti minut. Kritici ovšem namítají, že cvičení nereflektují skutečnou paniku, která nastane, pokud výzva v evakuaci přijde ve špatný čas – například v noci.

„Snažím se zůstat klidná, ale každou noc se bojíme. Na noc k nám přichází vždy alespoň jedno z dětí přespat, kdyby se náhodou něco stalo. Je to těžké,“ vylíčila své pocity 80letá Cilta Maria.

Město už neřeší otázku zda, ale kdy

Hněv vůči těžební společnosti Vale mezi obyvateli roste. „Netušili jsme, že se to může stát u nás. Říkali nám, že důl prosperuje a neustále se vyvíjí. Hádám, že teď čelíme důsledkům,“ uvedla Cilta Maria. „Vypadá to, že společnost Vale postavila zisk nade vše ostatní,“ uvedl Gilmar dos Santos. „Lidi pro ně nejsou priorita,“ dodal zachmuřeně.

Situaci bedlivě sledují i lidé, kterým v městečku Brumadinho protržení přehrady vzalo rodiny. „Nepřekvapilo by mě, kdyby se to teď stalo v Barão de Cocais,“ řekl Rimarque Cangussu, jehož dcera byla první identifikovanou obětí v Brumadinhu.

Velké firmy si podle něj s podobných neštěstí neberou příklad a stále podceňují bezpečnost. „Jsou to pocity nemohoucnosti, rozhořčení a zděšení, že věci nefungují tak, jak by měly,“ uzavřel Rimarque.

Obyvatelé Barão de Cocais teď zažívají podobné pocity. Už neřeší otázku, zda se katastrofa stane, ale jen kdy přijde. Může to být každým dnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám