Hlavní obsah

Fico lpí na ochrance. Výhrůžek neubývá

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenský expremiér Robert Fico má přidělenou ochranku i více než rok po odchodu z funkce. Podle ministryně vnitra Denisy Sakové se tak děje kvůli výhrůžkám smrtí na jeho adresu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský expremiér Robert Fico

Článek

„Nikdo na Slovensku nesloužil jako premiér tak dlouho jako já. Premiér, to je první linie a svou prací také rozděluje společnost,“ odůvodnil Fico, proč se nezřekl osobních strážců.

„Bestialita a útoky, které se objevují, jsou bez hranic. To, co opozice způsobila šířením nenávisti, je neuvěřitelné,“ dodal. „Možná byste byli rádi, kdyby mě někdo zabil,“ řekl na adresu novinářů někdejší ministerský předseda.

Exministr Kaliňák má dlouhé prsty

Fico odstoupil z funkce loni v březnu po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Podle zákona má nárok na ochranku tři měsíce po odchodu z funkce. Doživotní ochranku mají pouze prezidenti.

Vládní poslanec Anton Hrnko deníku Pravda řekl, že policie odhalila totožnost některých autorů vyhrůžek Ficovi. „Jeden vyhrožoval, že ho vyhodí do vzduchu. Jako chemik to byl schopen udělat,“ prozradil Hrnko.

O ochranku v těchto dnech požádal i Ján Figeľ, bývalý eurokomisař a expředseda Křesťanskodemokratického hnutí, který se cítí být ohrožen. O případném přidělení ochranky Figeľovi rozhodne ministryně vnitra.

Někteří politici nezastírají problémy se státní ochrankou, jejíž členové mají podle nich příliš blízko k exministru vnitra Robertu Kaliňákovi (Směr-sociální demokracie). První požádala o výměnu ochranky zvolená prezidentka Zuzana Čaputová, která se ujme úřadu 15. června.

Foto: Ivan Vlček, Bratislava, Právo

Exministr vnitra Robert Kaliňák v obležení novinářů

Po loňské vraždě Kuciaka a jeho snoubenky musel Kaliňák odstoupit z funkce. Ve státní ochrance však zůstali někteří s ním úzce spjatí lidé. Politici se proto obávají úniku informací přes ochranku.

Slovenská média upozornila, že jednoho policistu už odmítli tři vysoce postavení činitelé. Kromě Čaputové to byl také ministr spravedlnosti Gábor Gál (Most-Híd) a nový předseda ústavního soudu Ivan Fiačan.

„Zmíněný policista má dobrý vztah s Ladislavem Odlerem, Kaliňákovým dlouholetým osobním strážcem,“ upozornila média.

Válka policistů? 

Potížím neunikl ani místopředseda parlamentu Andrej Hrnčiar, který přijel do Košic na oficiální zahájení světového šampionátu v hokeji.

Před košickou halou se však neobjevil žádný člen ochranky, který by ho mohl doprovázet a situaci musel vyřešit hokejový svaz. „Mám podezření, že nestandardní situace byla vyvolaná záměrně pro moje předchozí vyjádření na adresu ochranky,“ řekl Hrnčiar, který chce situaci řešit s ministryní Sakovou.

Několik policistů Denníku N řeklo, že úřad pro ochranu ústavních činitelů je téměř nefunkční a zuří v něm válka.

Reklama

Výběr článků

Načítám