Hlavní obsah

Největším Slovákem zvolili Štefánika

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Generál, diplomat, politik a jeden ze zakladatelů Československé republiky Milan Rastislav Štefánik se stal vítězem ankety Největší Slovák. Na druhém místě se umístil politik jazykovědec Ľudovít Štúr a třetí místo obsadil kněz Anton Srholec. O pořadí rozhodlo přes sto tisíc hlasů, které diváci poslali.

Foto: RTVS

Vyhlášení výsledků ankety Největší Slovák

Článek

V první desítce se umístili také Cyril a Metoděj, Alexander Dubček, Jozef Gabčík, Andrej Hlinka, Gustáv Husák, Juraj Jánošík a Peter Sagan.

Tuto sobotu si Slovensko připomene sté výročí smrti generála Štefánika. „Milan Rastislav Štefánik nebyl jen velkým Slovákem, ale byl jedním z velkých a významných Evropanů, který bojoval za zemi, která ještě neexistovala,“ konstatoval v pořadu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) publicista Michal Havran.

Z ankety byl hned na začátku vyřazen prezident fašistického Slovenského štátu Jozef Tiso. Generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník oznámil, že v anketě nebude možné hlasovat pro lidi, kteří se dopustili válečných zločinů, zločinů proti lidskosti nebo vlastizrady a nebyli rehabilitováni. Z ankety dobrovolně odstoupila zpěvačka Marika Gombitová.

V podobné anketě v České republice v roce 2005 zvolili Češi nejvýznamnější osobností své historie Karla IV. Přísná pravidla však neumožnila, aby v ní bodoval fiktivní génius Jára Cimrman, který dostal velký počet hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám