Hlavní obsah

Gombitovou nahradí v anketě Největší Slovák hrdina Gabčík

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jozef Gabčík, účastník atentátu na nacistického říšského protektora Reinharda Heydricha, nahradí ve finálové desítce ankety Největší Slovák zpěvačku Mariku Gombitovou, která odstoupila. Gabčík se v hlasování umístil na 11. místě.

Foto: Profimedia.cz

Dobový snímek výsadkáře Jozefa Gabčíka

Článek

Změnu Novinkám potvrdila Silvia Turnerová, mluvčí Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), která anketu organizuje.

„Po veřejném prohlášení Mariky Gombitové vedení RTVS kontaktovalo vlastníka licence britskou BBC. Tvůrci programu se změnou souhlasili a do Top 10 postupuje Jozef Gabčík,“ uvedla mluvčí.

Foto: Novinky

Marika Gombitová pokřtila svou knihu Úlomky vzpomínek.

Gombitová ve svém prohlášení na sociální síti začátkem ledna napsala, že by ráda přenechala místo osobnosti, která je možná méně známá, ale pro Slovensko z historického hlediska víc výjimečná.

„Tvůrci projektu Největší Slovák v RTVS respektují rozhodnutí stálice slovenské kultury Mariky Gombitové a upřímně jí děkují za všechno, co pro slovenskou kulturu a posluchače učinila,“ řekl generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník.

Do finálové desítky postoupil z žijících osobností kromě Gombitové také cyklista Peter Sagan. Ten v anketě zůstává. Ve světě se většinou dostávají do čela podobných anket již nežijící osobnosti, proto se v pravidlech na možnost odstoupení z projektu nemyslelo.

Husák v první desítce

Na základě hlasování diváků se do finálové desítky vedle Gombitové a Sagana dostali kněz Anton Srholec, kněz a politik Andrej Hlinka, soluňští věrozvěsti bratři Cyril a Metoděj, zbojník Juraj Jánošík, politici Gustáv Husák, Alexander Dubček, Milan Rastislav Štefánik a Ľudovít Štúr. Pořadí v rámci desítky nebylo zveřejněno, aby tím nebylo hlasování ovlivněno.

Poslanec vládní Slovenské národní strany Anton Hrnko vyzval šéfa RTVS, aby z ankety vyloučil zbojníka Juraje Jánošíka: „Jánošík byl řádným soudem odsouzený za vraždu kněze a nikdy nebyl rehabilitován. Pravidla by se měla dodržovat, jinak je to fraška.“

Tiso byl vyloučen

Narážel tím na vyloučení prezidenta klerofašistického Slovenského štátu Jozefa Tisa, k němuž organizátoři ankety přistoupili po protestech židovských organizací a veřejnosti. Vyškrtnutí Tisa odůvodnili tím, že v anketě nebude možné hlasovat pro lidi, kteří se dopustili válečných zločinů, zločinů proti lidskosti nebo vlastizrady a nebyli rehabilitováni.

Vedení RTVS se rozhodlo zbojníka Jánošíka v anketě ponechat. „Byl souzen institucemi, které již neexistují, a jeho oficiální rehabilitace není reálně možná. Je však možné mluvit o symbolické rehabilitaci v paměti a vědomí lidí,“ zdůvodnila tento krok Turnerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám