Hlavní obsah

Polák v Lodži oběsil figurínu před policejní stanicí

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na parkovišti přímo před stanicí policie v polské Lodži postavil v úterý 42letý muž šibenici a oběsil na ní figurínu žida. Strážci zákona zdokumenovali jeho jednání, ale nebránili mu v jeho pokračování.

Foto: Židovská obec v Praze

Ilustrační foto

Článek

„Žijeme v demokratickém státě, proto policie nemá právo nikomu překážet v projevování názorů,” uvedl pro media mluvčí lodžské policie Radoslaw Gwiz. „To, co se dělo, máme nahráno kamerou a až po důkladné analýze budeme vědět, zda došlo k porušení zákona nebo ne," dodal.

Opačného názoru byly náhodní kolemjdouci. Ti muže upozornili, že "symbolickou exekuci žida před zraky policistů provedl na místě, kde se v minulosti nacházelo nacistické ghetto, ve kterém hladem a zimou zahynulo přes 45 tisíc židů,” informoval ve středu portál Natemat.pl.

K podobné kontroverzní situaci došlo nedávno na Velký patek v městečku Pruchnik na jihovýchodě Polska, kde dva místní občané oběsili na sloup elektrického vedení loutku připomínající ortodoxního žida s nápisem na hrudi Jidáš 2019, zrádci, připomněl portal. Zároveň dodal, že k této extrémní události, při které houf shromážděných včetně dětí bil figurínu holemi, zapálil a hodil do řeky, došlo v den 76. výročí povstání ve varšavském ghettu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám