Hlavní obsah

Assange dostal v Británii za porušení podmínek kauce 50 týdnů

• Aktualizováno

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange byl v Británii odsouzen k trestu 50 týdnů odnětí svobody za porušení podmínek kauce. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Dostat mohl rok vězení.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Julian Assange na archivním snímku z roku 2016

Článek

Assange byl v Británii zatčen v souvislosti s vydáním do Švédska, kde čelil obvinění ze znásilnění. Zaplatil kauci, ale pak v roce 2012 vyhledal útočiště na ekvádorské ambasádě v Londýně, aby se vydání vyhnul. Tím porušil podmínky kauce.

Letos v dubnu Assange o ochranu Ekvádoru přišel, následně ho policie zatkla. Bylo to na základě žádosti o vydání do Spojených států a právě kvůli porušení podmínek kauce. Švédsko Assangeův případ předloni odložilo.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange po zatčení v Londýně.

Soudkyně londýnského soudu Deborah Taylorová dnes uvedla, že Assange si zaslouží téměř roční trest vězení vzhledem k závažnosti svého činu. Vyhledání azylu na ekvádorské ambasádě v Londýně bylo podle soudkyně „úmyslným pokusem (Assange) pozdržet výkon spravedlnosti“.

Sedmiletý Assangeův pobyt na ekvádorském velvyslanectví vyšel britské daňové poplatníky na 16 milionů liber (477 milionů Kč), dodala Taylorová.

Assangeův právník Mark Summers dnes před soudem prohlásil, že jeho klient porušil podmínky kauce ze strachu, že bude vydán do USA. Assange se podle Summerse důvodně obával, že bude ve Spojených státech vystaven špatnému zacházení a že by mohl být poslán do amerického internačního tábora Guantánamo pro osoby podezřelé z terorismu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Policisté před ekvádorským velvyslanectvím v Londýně

Summers rovněž u soudu přečetl dopis, v němž se Assange za své jednání z roku 2012 omlouvá. „Potýkal jsem se se strašlivými okolnostmi,“ píše v listu Assange, který byl dnes u soudu osobně.

Ve čtvrtek Assange čeká další soudní jednání týkající se jeho případného vydání do USA. Americká justice obviňuje 47letého australského zakladatele WikiLeaks z vyzrazení přísně tajných informací.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů. Rozruch způsobil v roce 2010, kdy zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku či v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám