Hlavní obsah

Na Madeiře havaroval autobus s turisty, 29 mrtvých

Aktualizováno

Na portugalském ostrově Madeira havaroval ve středu autobus s turisty. Podle upřesněné bilance zahynulo 29 lidí a dalších 27 se zranilo. Podle portugalského prezidenta jde výhradně o německé turisty. Německé ministerstvo zahraničí to zatím nepotvrdilo, i když připustilo řadu německých obětí. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by v autobuse byli čeští turisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Havárie autobusu na MadeiřeVideo: AP

 
Článek

„Za všechny Portugalce chci v této tragické chvíli vyjádřit lítost a solidaritu zvláště příbuzným obětí, jimiž jsou, jak mi bylo řečeno, výhradně Němci," uvedl v portugalské televizi RTP portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa.

Autobus havaroval v obci Caniço na jihovýchodě ostrova kolem 18:30 hodin. Řidič v zatáčce zřejmě ztratil kontrolu nad vozidlem. Autobus pak vyjel ze silnice a ve svahu se převrátil na jeden z domů.

V autobusu cestovalo 55 lidí. Mezi mrtvými je 18 žen a 11 mužů. Mezi zraněnými jsou i dva Portugalci – řidič a průvodce.

Portugalská agentura Lusa informovala, že několik zraněných bylo převezeno do nemocnice ve městě Funchal, které je správním střediskem ostrova.

První zprávy neuváděly, z jaké země oběti jsou. „Podle aktuálních informací českého velvyslanectví v (portugalské metropoli) Lisabonu nejsou mezi mrtvými ani zraněnými žádní čeští občané,” uvedl ve středu večer mluvčí českého ministerstva zahraničí Michal Bucháček.

Foto: Rui Silva, ČTK/AP

Havárie autobusu na Madeiře

Portugalský premiér António Costa na Twitteru vyjádřil soustrast německé kancléřce Angele Merkelové. „Přijal jsem zprávu o této tragické nehodě na Madeiře s velkým zármutkem,” napsal Costa.

Foto: Rui Silva / Aspres / Global Images/Sipa USA, Profimedia.cz

Nehoda autobusu na Madeiře

Mluvčí Merkelové Steffen Siebert uvedl, že vláda v reakci na nehodu zřídila telefonní linku, na níž mohou lidé získat informace, zda jsou mezi mrtvými či zraněnými jejich blízcí.

Příčinu nehody policie podle médií zatím nezná. Autobus havaroval v kopcovitém terénu poblíž pobřeží ostrova ještě za denního světla a za dobrého počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám