Hlavní obsah

Američan se chtěl vyrovnat teroristovi z Nice

Právo, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rondell Henry (28), americký počítačový inženýr inspirovaný extremistickou organizací Islámský stát, ukradl nákladní dodávku a měl v úmyslu vjet do davu u komplexu kasin. Policie ho zatkla 28. března v komplexu National Harbor ve státě Maryland za krádež dodávky firmy U-Haul.

Foto: AP

Nákladní vůz, kterým v červenci 2016 Mohamed Lahouaiej Bouhlel zabil v Nice 87 lidí

Článek

„Při výslechu se přiznal, že chtěl vozidlem zaútočit na lidi stejně jako Mohamed Lahouaiej Bouhlel, Francouz tuniského původu, který v červenci 2016 na promenádě v Nice záměrně zběsilou jízdou v kamionu zabil 87 lidí a přibližně 400 zranil,“ sdělily zasvěcené zdroje.

V místopřísežném prohlášení předaném soudu se dále píše, že muž vyšetřovatelům řekl, že chtěl způsobit „stejnou paniku a chaos jako tehdy ve Francii“.

Henry ukradl dodávku 26. března a následujícího dne s ní objížděl místa v okolí Washingtonu, včetně Dullesova mezinárodního letiště, a hledal cíl útoku. Tou dobou ho jeho rodina ve městě Germantown ve státě Maryland nahlásila jako nezvěstného a vyjádřila obavy z jeho „fyzického a emocionálního stavu“.

Henry nakonec odjel do Na­tional Harbor, komplexu s ka­siny, hotely a konferenčními sály, avšak zklamalo ho, že je tam podle něho „příliš málo lidí“. Následující den ho tam zatkla policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám