Hlavní obsah

Kometa Čaputová zamíchala kartami

– Bratislava
Právo, ČTK, Ivan Vilček

Jen málokdo pochyboval o tom, že právnička Zuzana Čaputová (45), kandidátka na úřad slovenské hlavy státu, vyniká tahem na branku. Nepřekvapí tudíž, že u voličů si v posledních týdnech velice polepšila. Natolik, že se poprvé vyšvihla do čela žebříčku jejich preferencí.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Čaputová

Článek

Za favoritku označil místopředsedkyni neparlamentní strany Progresivní Slovensko minulý týden průzkum společnosti Median zveřejněný veřejnoprávním Rozhlasem a televizí Slovenska (RTVS). V něm se pro Čaputovou vyslovilo 23,5 procenta respondentů, na druhém místě skončil místopředseda Evropské komise podporovaný vládním Směrem Maroš Šefčovič s 20,5 procenta hlasů.

Že by na Slovensku mohli mít prezidentku, pak naznačil i průzkum Focusu. V něm se pro ni vyslovilo 26,3 procenta respondentů, pro Šefčoviče 20,4 procenta.

Průzkum u Focusu objednal volební tým Roberta Mistríka, který však už nekandiduje. Dvaapadesátiletý vědec a zakladatel opoziční strany Svoboda a Solidarita minulý týden z klání o Prezidentský palác odstoupil s odkazem na vývoj preferencí – sám v sondáži Focusu získal 13,1 procenta – a vyzval své stoupence, aby u uren podpořili jeho – teď už bývalou – protihráčku.

Foto: Stringer, Reuters

Robert Mistrík oznamuje, že se vzdává prezidetské kandidatury a že podporuje Zuzanu Čaputovou (vlevo)

Favoritkou je Čaputová i podle šetření agentury AKO z minulého týdne. Podle průzkumu, který zadal její volební tým, by ji podpořilo 52,9 procenta rozhodnutých voličů. Další předvolební průzkumy se od víkendu na Slovensku nesmějí zveřejňovat.

Čaputové nahrává odchod Mistríka z volebního klání. Oba „lovili“ v řadách podobně, ne-li shodně, zaměřených voličů. Neznamená to, že Čaputová převezme veškeré Mistríkovo voličstvo, ale nepochybně jí preference povyskočí.

„Kdo se však už teď raduje, že se Slovensko zaručeně dočká první prezidentky, měl by svůj optimismus krotit,“ podotkla televize TA3. Podle politologů Mistríkovi ublížilo nevýrazné, až mdlé vystupování v diskusích prezidentských kandidátů.

Zaberou na voliče nedělní řízky? 

Protože prezident Andrej Kiska (56) na druhé funkční období nekandiduje, o křeslo zabojuje v březnu 14 zcela nových zájemců.

K favoritům určitě patří eurokomisař Maroš Šefčovič (52), který kandiduje jako nezávislý, ale podporuje ho nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie. „Slovensko potřebuje prezidenta, který přispěje k celospolečenskému smíru, ještě jasnějšímu ukotvení v rámci Evropy a k dalšímu posílení pozice Slovenska ve světě,“ ujišťuje Šefčovič.

Celou svou profesionální kariéru působil buď jako diplomat, nebo bruselský úředník. V kampani se proto snaží co nejvíc přiblížit řadovým Slovákům. Jezdí hodně po celé zemi a v nejznámějším klipu mu manželka smaží nedělní řízky a on se kolem ní točí v kuchyni. Kritici mu okamžitě vyčítali, že ženu vidí jen u plotny.

Šefčovičovi může rovněž uškodit agresivní kampaň předsedy Směru Roberta Fica proti Kiskovi, nepřehlédnutelná obzvlášť po odmítnutí hlavy státu jmenovat ho ústavním soudcem.

Deník N upozorňuje, že celá Šefčovičova kandidatura je neautentická. Směr ho totiž oslovil až jako náhradu za ministra zahraničí Miroslava Lajčáka (55), který se těšil přízni i respektu veřejnosti, avšak kandidaturu odmítl. „Křičí z něj z nouze ctnost,“ poznamenává list na Šefčovičovu adresu.

József Menyhárt (42), předseda mimoparlamentní Strany maďarské komunity, z kampaně odstoupil a vyzval své voliče, aby dali hlas Mistríkovi, dnes tedy Čaputové.

Kandiduje však další občan maďarské národnosti, Béla Bugár (60), předseda vládní strany Most-Híd. Je proto otázka, kam se voliči maďarské národnosti přikloní.

Dva „nesystémoví“ kandidáti si věří

Prezidentem by se chtěl stát i Marian Kotleba (41), předseda extrémně pravicové Lidové strany Naše Slovensko, a bývalý ministr spravedlnosti Štefan Harabin (61). Slovenská média je s oblibou označují za „nesystémové kandidáty“.

Preference prvního jmenovaného se udržují přibližně na osmi procentech, což pro postup do druhého kola s určitostí nebude stačit. Harabin oslovuje svou bezprostřední „lidovou“ kampaní stále víc voličů.

Exministr za nimi jezdí po vzoru Miloše Zemana na autobusu Harabiňák (slovenská verze Zemáka), na mítincích zpívá lidové písně, slibuje větší nezávislost na Bruselu a bližší vztahy s Ruskem.

„Moje první cesta ve funkci prezidenta by vedla do Moskvy,“ přislíbil Harabin, kdysi ministr za dnes už téměř zapomenutou Lidovou stranu HZDS Vladimíra Mečiara.

Poslední průzkum
Zuzana Čaputová52,9 %
Maroš Šefčovič16,7 %
Štefan Harabín11,4 %
Marian Kotleba5,6 %
Béla Bugár4,1 %
Zdroj: Agentura AKO

Reklama

Výběr článků

Načítám