Hlavní obsah

Protržení důlní nádrže v Brazílii si vyžádalo devět životů, obětí mohou být ale stovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Záchranáři na jihu Brazílie pátrají po zhruba 300 lidech, kteří se pohřešují po pátečním protržení důlní odpadní nádrže u města Brumadinho. Místní úřady uvedly, že nalezeno bylo zatím devět těl. Důl na železnou rudu, který provozuje brazilská společnost Vale, se nachází v jihozápadním brazilském státě Minas Gerais.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii se protrhla důlní nádrž, oběti mohou jít do stovekVideo: Reuters

 
Článek

Je jen malá šance, že pohřešovaní přežili, prohlásil guvernér státu Romeu Zema. "Nyní už jsou šance mizivé, pravděpodobně nalezneme pouze těla," řekl. Příčina protržení nádrže, dokončené v roce 1976, není známá.

Mezi nezvěstnými je podle agentury Reuters stovka zaměstnanců dolu, kteří v době neštěstí obědvali v jídelně, skrz niž se proud bahna prohnal. "Zhruba 100 až 150 pohřešovaných se nacházelo v komplexu přehrady," informovali hasiči.

Bahno rovněž zaplavilo část obce Vila Ferteco, která leží společně s důlním areálem nedaleko města Belo Horizonte, metropole státu Minas Gerais. Zničena byla také část úrody fazolí na místních polích. Preventivně byly evakuovány i některé čtvrti města Brumadinho.

Nemocnice přijaly zatím osm zraněných. Na snímcích a videích na sociálních sítích jsou vidět záchranáři, jak vyzvedávají postižené z bahna vrtulníkem.

Výkonný ředitel společnosti Vale Fabio Schvartsman podle Reuters uvedl, že nádrž měla kapacitu 12 milionů kubických metrů a byla vyřazována z provozu. Podle Schvartsmana ale při kontrole 10. ledna byla nádrž stabilní a zatím je příliš brzy na to určit, proč se protrhla.

Místní tisk informoval, že při "napjaté poradě", která se konala minulý měsíc, se hovořilo o riziku, že se přehrada protrhne.

Podle ekologické organizace Greenpeace je protržení přehrady "smutným důsledkem toho, že brazilská vláda a důlní společnosti se nepoučily".

Stát Minas Gerais postihlo podobné neštěstí s protrženými důlními nádržemi v listopadu 2015. Tehdy voda a bahno zaplavily několik vesnic a zemřelo přitom 19 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám