Hlavní obsah

Izrael zaútočil na dva cíle Hamásu v Gaze

Jeruzalém

Izraelská armáda oznámila, že v neděli zaútočila na dvě stanoviště radikálního islamistického hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy. Podle Izraele to byla reakce na balónky s výbušninami, které byly z Gazy vyslány na izraelské území. Incident si nevyžádal žádné oběti na životech. Napsala o tom agentura AFP.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bezpečnostní představitelé Hamásu uvedli, že jeden z izraelských útoků byl namířen na pozorovatelskou stanici ozbrojeného křídla Hamásu východně od Chán Júnisu, druhý pak na oblast východně od města Gaza.

Hnutí Hamás ovládá Pásmo Gazy od roku 2007 a od té doby vedlo s Izraelem už tři války. Na hranicích s Gazou od posledního ozbrojeného konfliktu v roce 2014 přetrvával relativní klid, násilí znovu propuklo až v prosinci 2017, kdy americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a oznámil, že tam bude přesunuta americká ambasáda. Hamás tehdy vyhlásil další intifádu, tedy povstání proti Izraeli. Nakonec se americké zastupitelství přesunulo do Jeruzaléma z Tel Avivu loni v květnu.

Palestinci v Gaze od konce března a většinou v pátek protestují proti izraelské blokádě a za možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Dosud izraelští vojáci při protestech podle AFP zastřelili nejméně 240 Palestinců, zabiti byli dva izraelští vojáci.

Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás země vklíněný mezi Izrael a Egypt. Po více než desetiletí vlády Hamásu a v důsledku izraelské a egyptské blokády jsou životní podmínky většiny obyvatel neradostné. Nezaměstnanost převyšuje 40 procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám