Hlavní obsah

Ke smrti dívek při hře v Polsku přispěly nedbalost a špatné rozvody. Zeman kondoloval Dudovi

Příčinou pátečního požáru, který vypukl v místnosti během únikové hry v Koszalinu na severu Polska a při kterém zahynulo pět dívek, byly elektrické rozvody neodpovídající standardům. V sobotu to podle agentury AP uvedl velitel polských hasičů Leszek Suski, který rovněž upozornil na nedbalé bezpečnostní postupy. Český prezident Miloš Zeman poslal do Polska kondolenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Koszalin na severu Polska, místo, kde při požáru zemřelo pět dívekVideo: Reuters

 
Článek

Děvčata, jejichž těla hasiči našli po zlikvidování požáru, se pravděpodobně udusila. Dívky, kterým bylo 15 let, hrou oslavovaly narozeniny jedné z nich. [celá zpráva] Zraněn byl asi 25letý mladík, který skončil v nemocnici s popáleninami.

Suski k tragédii řekl, že elektrické vedení bylo uděláno ledabyle a bylo umístěno příliš blízko hořlavým materiálům. Člověk, který měl areál na starosti, navíc zřejmě v době požáru nebyl přítomen.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Polští hasiči na místě neštěstí v Koszalinu

„Bezpečnost nebyla zajištěna, což vedlo k tragédii,“ řekl Suski. Upozornil, že na místě nebyly řádné evakuační plány a že v provozu hasiči zjistili řadu nedbalostí.

Nařízená prověrka 

Mluvčí místních hasičů Tomasz Kubiak řekl, že při zásahu muselo být použito speciální vybavení, aby se záchranáři mohli silou dostat do místnosti.

Ministr vnitra Joachim Brudziński kvůli tragédii nařídil prověřit bezpečnost podobných zařízení v celé zemi. Podle AP je v Polsku takových areálů provozujících únikové hry přes tisícovku.

Mezitím premiér Mateusz Morawiecki kondoloval rodinám obětí. Těm úřady zajistily pomoc psychologů, k podobnému kroku pro kamarády dívek přistoupila i škola, kterou děvčata navštěvovala.

Prezident Miloš Zeman poslal v souvislosti s událostí kondolenci svému polskému protějšku Andrzeji Dudovi, informoval o tom Hrad na svém webu.

„Sám jsem otcem, a také proto se mě neštěstí v Koszalinu hluboce dotklo. Soucítím s rodinami, které přišly při požáru o děti a jejichž bolest musí být nezměrná. Přeji jim odvahu, soudržnost a sílu k překonání těchto těžkých chvil,“ uvedl Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám