Hlavní obsah

V boji o Ukrajinu vede Tymošenková

– Kyjev
Právo, Alexandra Malachovská

Ukrajinská opoziční vůdkyně Julije Tymošenková (58) si upevňuje pozice před nadcházejícími prezidentskými volbami vypsanými na březen příštího roku. Průzkumy sociologických agentur ji už asi půl roku favorizují před všemi potenciálními kandidáty.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Julija Tymošenková

Článek

Má přitom zhruba dvojnásobný náskok oproti prezidentu Petru Porošenkovi (53), ale má náskok i ve srovnání s dalšími možnými uchazeči. Analytici jí proto dávají slušné šance.

„V druhém kole (voleb) bude Tymošenková a zatím není jasné kdo další,“ tvrdí Irina Bekeškinová ze sociologického fondu Demokratické iniciativy. Zatímco o možných soupeřích političky se stále spekuluje, je prý jisté, že se utkají právě s ní.

Nikdy si nevážil pocty vést Ukrajinu
Julije Tymošenková o prezidentu Petru Porošenkovi

Jako „nejvážnější soupeř“ se zatím jeví populární bavič Volodymyr Zelenskyj (40), který se prosadil politickou satirou. Z voleb si sice zatím spíš utahuje, avšak čerstvé voličské preference jej řadí na druhou příčku, zatímco Porošenko z řady průzkumů vychází až třetí.

Výlet do Ameriky

Hněv političky, která se o prezidentský mandát neúspěšně ucházela už dvakrát, vyvolaly nedávno posměšné billboardy v Kyjevě a okolí s nelichotivým snímkem Tymošenkové a s nápisem „Poslední šance pro babičku“. Prostřednictvím své strany Vlast (Baťkivščyna) obvinila ze „špinavé provokace“ přímo Porošenka.

„Ztratil (Porošenko) hlavu a využívá ponižující a nedůstojné nástroje volební kampaně,“ reagovala v prohlášení s tím, že se tak prezident vyrovnává s politickými nezdary. „Jeho zdánlivá oddanost evropským hodnotám je stejně falešná jako jeho vlastenectví. Nikdy si nevážil pocty vést Ukrajinu,“ rýpla si do rivala.

Politickou hladinu rozčeřila Tymošenková svou nedávnou cestou do USA. Vydala se tam hned po vyhlášení válečného stavu na Ukrajině, jakmile se ujistila, že opatření schválené po námořním konfliktu s Ruskem prezidentské volby neohrozí. Sklidila ovšem kritiku od poslanců z Porošenkovy frakce, podle nichž si tam sbírala body pro volební kampaň. „Nikdo ji na služební cestu neposílal. Nezastupovala ukrajinský parlament,“ obořila se na kolegyni Iryna Lucenková (52), poslankyně z Porošenkovy frakce a manželka generálního prokurátora.

Tymošenková přitom tvrdila, že vycestovala na pozvání amerických politiků, a na Facebooku se pochlubila snímky se senátory a kongresmany. Tvrdila také, že jednala o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu a že se jí dostalo podpory. „Prezidentské volby jsou už brzy a není racionální, aby nově zvolený prezident ztrácel vzácný čas na stavění mostů a navazování kontaktů, když se to dá udělat už nyní,“ napsala na sociálních sítích.

Ukrajinská i americká média přitom již dříve psala, že si Tymošenková najala v USA za stovky tisíc dolarů lobbisty, kteří jí mají před volbami zajistit na Západě „příznivou image“.

Moskvě se nepříčí

Oponenti Tymošenkové vytkli, že do USA odjela v době, kdy se mělo hlasovat o vypovězení smlouvy o přátelství s Ruskem. Jurij Bryhynec (55), poslanec z Porošenkovy frakce, tvrdí, že „chybí pokaždé, když se řeší důležité protiruské zákony“, včetně hlasování ke Krymu či Donbasu.

I když Kreml zařadil Tymošenkovou na sankční seznam, kritici ji označují za „favoritku Moskvy“ před volbami. „Sankce Kremlu Tymošenkové jen pomáhají,“ řekl ukrajinské televizi Peršyj kanal Alexej Venědiktov (62), šéfredaktor ruského opozičního rádia Echo Moskvy. Upozornil, že zatímco s Porošenkem šéf Kremlu už nechce ani mluvit, s Tymošenkovou se dobře zná z doby, kdy oba byli premiéři, a je pro něj prý přijatelná i nyní.

Průzkumy potvrzují náskok
Podle listopadového průzkumu sociologického ústavu (KMIS) měla Tymošenková 11,9 procenta hlasů, zatímco Zelenskyj 8,2 a Porošenko 6,5
Dosud 27,6 procenta ukrajinských respondentů neví, pro koho budou hlasovat
Mezi voliči, kteří se chtějí zúčastnit voleb, podporuje Tymošenkovou 21,2 procenta lidí, Zelenského 14,6 procenta a Porošenka 11,6
V průzkumu Střediska pro výzkum a komunikace ActiveGroup by pro Tymošenkovou hlasovalo 15,4 procenta, pro Zelenského 9,9 a pro Porošenka 8,9 procenta respondentů

Reklama

Výběr článků

Načítám