Hlavní obsah

Do Jižní Koreje uprchl severokorejský voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Jižní Koreje uprchl severokorejský voják. Oznámila to v sobotu podle agentur AP a Reuters jihokorejská armáda. Jihokorejští vojáci zběha doprovodili do bezpečí. Incident se odehrál v době, kdy KLDR a Jižní Korea omezily počet hlídek na ostře střežené hranici v zájmu budování důvěry.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Velení jihokorejské armády uvedlo, že jihokorejští vojáci dezertéra odvedli v sobotu brzy ráno do bezpečí, jakmile si všimli, že se pohybuje na jih od východní části demarkační linie, která odděluje obě Koreje. Podle Reuters nebyl v reakci na útěk zaznamenán žádný neobvyklý pohyb severokorejské armády.

Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že korejské armády dokončily odstraňování 20 hlídkových stanovišť a min z příhraniční oblasti, kde se má začít s prvním společným pátráním po pozůstatcích vojáků zabitých během korejské války v letech 1950 až 1953.

Útěky severokorejských vojáků na jih jsou vzácné, ale v posledních letech už se jich několik odehrálo. Někdy to vede ke zvýšení napětí podél těžce opevněné hranice, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám