Hlavní obsah

Norská fregata se při návratu z cvičení NATO srazila s tankerem

– Bergen • Aktualizováno

Při návratu z námořních manévrů NATO se ve středu ráno srazila norská fregata KNM Helge Instad s tankerem. Všech 137 členů posádky bylo z fregaty, která nabírá vodu, evakuováno. Sedm jich bylo zraněno. Potopení už plavidlu nehrozí, uvedl web Barabnts Observer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Norská fregata se při návratu z manévrů NATO srazila s tankeremVideo: AP

 
Článek

Fregata Helge Ingstad vracející se z rozsáhlého cvičení NATO Trident Juncture na základnu Haakonsvern se srazila kolem čtvrté ráno poblíž přístavu Bergen s tankerem Solo TS plujícím pod maltskou vlajkou.

V trupu fregaty je díra, kterou se nepodařilo utěsnit a kterou dovnitř proniká voda. Prvotní zprávy mluvily o hrozbě potopení, to však už neplatí. Moře je v místě mělké, klidné a loď nedaleko břehu dosedla na dno.

Tanker byl poškozen jen mírně a není hlášeno, že by z něj unikala surová ropa, kterou vezl z terminálu Sture. Jeho 23 členů posádky vyvázlo bez zranění.

Foto: Marit Hommedal, ČTK/AP

Norská fregata Helge Ingstad nakloněná po kolizi s tankerem

Příčina kolize není dosud známá. Počasí bylo dobré. Z bezpečnostních důvodů při vyplutí od terminálu vždy tanker doprovází lodivod a remorkér. Jeden remorkér je údajně také zapleten do nehody. Terminál je uzavřen.

Foto: Marit Hommedal, ČTK/AP

Norská fregata Helge Ingstad po kolizi s tankerem

Helge Ingstad je jednou z pěti fregat třídy Fridtjof Nansen. Měří 134 metrů a má výtlak 5290 tun. Na vodu byla spuštěna na vodu v roce 2009. Na palubě nese vrtulník a je rovněž vybavena torpédy a raketami na obranu proti lodím a letadlům.

Reklama

Výběr článků

Načítám