Hlavní obsah

USA mohou poslat k mexické hranici až 15 tisíc vojáků, uvedl Trump

Až 15 tisíc amerických vojáků by mohlo posílit ostrahu hranice s Mexikem, kam z jihu míří karavana středoamerických migrantů. Novinářům to ve středu řekl americký prezident Donald Trump, podle něhož je ochrana hranice před migranty prioritou americké politiky. Pentagon tento týden oznámil, že vyšle k hranicím 5200 příslušníků armády.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Stovky migrantů mířících do USA na snímku z Mexika

Článek

Trump během tiskového brífinku v Bílém domě řekl, že „můžeme vyslat až něco mezi 10 tisíci a 15 tisíci příslušníků armády", kteří by podle něho mohli posílit pohraniční a imigrační policii a „všechny ostatní na hranicích“.

Již v minulosti přitom ostrahu hranic posílilo na 2000 členů národní gardy. Tento týden hodlá ministerstvo obrany postupně vyslat do hraničních států 5200 dalších vojáků. Pentagon uvedl, že k těmto účelům může vyčlenit nejvýše 7000 lidí.

Podle stanice CNN bude mít americká armáda na jižní hranici po příchodu zmíněných pěti tisícovek více mužů a žen ve vojenských uniformách, než jich má v Iráku.

Měsíc cesty pěšky

Trump označuje migranty bez dokladů za zásadní nebezpečí pro Spojené státy a v úterý oznámil, že zvažuje vydání dekretu, který by zablokoval automatické udělení amerického občanství dětem cizinců narozeným v USA.

Opoziční demokraté Trumpovi vyčítají, že podle nich používá téma migrace jako lákadlo na republikánské voliče před kongresovými volbami, které proběhnou příští týden. Podle některých kritiků vyostřenou rétorikou přispívá k nesmiřitelnému rozdělení společnosti a vytváří atmosféru podněcující nenávistné činy, jako bylo minulý týden rozesílání balíčků s výbušninami prezidentovým odpůrcům.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Stovky migrantů mířících do USA na snímku z Mexika

K hranicím USA v současnosti míří dvě karavany migrantů, v nichž jsou i celé rodiny prchající před chudobou a vysokou kriminalitou. Větší skupina čítá téměř 7000 lidí především z Hondurasu a Guatemaly a nachází se v jihomexickém státě Oaxaca zhruba měsíc pěší cesty od hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám