Hlavní obsah

Po vraždě Kuciaka chtěli zabít náměstka generálního prokurátora, píše server

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Po vraždě novináře Jána Kuciaka měl stejný gang plánovat vraždu náměstka generálního prokurátora Slovenské republiky Petra Šufliarskeho. Ve čtvrtek večer o tom informoval web aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval.

Foto: Policie SR

Lynx Commando při zásahu ve městě Kolárovo

Článek

Server aktuality.sk se odvolal na vlastní zdroje, když informoval, že minimálně dva ze čtyř obviněných plánovali vraždu náměstka generálního prokurátora. „Bylo zahájeno trestní řízení za vraždu ve stadiu přípravy,“ uvedl zdroj zmíněného webu. Vraždu Šufliarskeho měli plánovat Tomáš Szabó a Alena Zsuzsová. V případě vraždy Kuciaka je Szabó obviněn, jako vykonavatel vraždy a Zsuzsová jako objednavatelka.

Obyvatelé obce, kde Šufliarsky žije, serveru potvrdili, že policie v posledních dvou dnech získávala záznamy z bezpečnostních kamer umístěných v obci. Šufliarsky byl jako prokurátor například při odsouzení mafiánského bosse Mikuláše Černáka a letos se stal druhým nejsilnějším mužem slovenské generální prokuratury.

V minulosti žaloval časopis Týždeň, který uveřejnil sérii článků o mafiánovi Karolu Mellovi. Týdeník napsal, že Šufliarsky včas neupozornil policii, že Mello bude propuštěn z vazby, i když to věděl několik hodin předem. Mello po propuštění zmizel v zahraničí a v současnosti žije pravděpodobně v Belize.

Szabóa, Zsuzsovou a další dvě osoby zadržela slovenská policie minulý týden při raziích na jižním Slovensku. Všichni byli obviněni z vraždy Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové a byla na ně uvalena vazba. Hrozí jim 25 let vězení až doživotí.

Jeden z obviněných Zoltán Andruskó začal ve vazbě vypovídat a za hlavního objednavatele vraždy novináře měl označit kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera. Ten je od června ve vazbě kvůli podvodu. Kočner v minulosti vyhrožoval Kuciakovi za jeho články. Za objednávku zmíněné vraždy obvinění zatím nečelí, ale podle Denníku N policie proti němu sbírá důkazy.

Kuciaka a Kušnírovou zastřelili letos 21. února v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám