Hlavní obsah

Tři lidi obvinili z vraždy novináře Kuciaka, zadrželo je elitní Lynx Commando

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Zadržení podezřelých z vraždy novináře Jána Kuciaka jeho snoubenky Martiny Kušnírové ve čtvrtek na jihu Slovenska provedlo 55 příslušníků elitní jednotky slovenské policie s názvem Lynx Commando. Tuto informaci zveřejnila na sociální síti slovenská ministryně vnitra Denisa Saková (Směr-sociální demokracie). Tři ze zadržených byli obviněni z vraždy.

Foto: Policie SR

Zadržení podezřelého Lynx Commandem

Článek

Zásah a zadržení podezřelých proběhl ve městě Kolárovo v okresu Komárno. Bylo zadrženo celkem osm lidí, kteří se měli podílet na únorové dvojnásobné vraždě. Tři ze zadržených byli v pátek obviněni z úkladné vraždy. Dalších pět lidí bylo propuštěno.

Obvinění už potvrdila mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová. U obviněných z úkladné vraždy uvedla jen iniciály T.S. M.M a Z.A. "Vyšetřovatel zpracuje podnět pro prokurátora k vzetí obviněných do vazby," uvedla Predajňová.

Lynx Commando zasahovalo v pátek i ve městě Komárno na jihu Slovenska v domě 44leté Aleny. Podle televize Joj razie souvisí s vraždou Kucaka a Kušnírové.

Bližší informace k případu poskytne slovenská policie až příští týden. Tento čas využije policie k práci. „Chtěli bychom požádat veřejnost a média o trpělivost. Všem nám jde o objasnění věci. Potřebujeme čas a prostor k pokračování dobře rozběhnutého procesu,“ uvedla policie na sociální síti.

Podle slovenských zákonů podezřelý z trestného činu musí být do 48 hodin od zadržení propuštěn na svobodu nebo předán soudu, který rozhodne o případném uvalení vazby. Na rozhodnutí o vazebním stíhání obviněného má soud v případě vraždy 72 hodin.

Foto: Policie SR

Lynx Commando při zásahu ve městě Kolárovo

Národní kriminální agentura (NAKA) upřesnila, že na zásahu se zúčastnili pyrotechnici, ostřelovači, medici i psovodi. „Musím ocenit připravenost policistů, perfektní naplánování a samotné provedení akce,“ uvedla ministryně vnitra.

Za výrazný posun ve vyšetřování únorové vraždy Kuciaka a jeho snoubenky označil slovenský tisk čtvrteční policejní razii. „Ve hře je mnohem více než jen pověst policie. Ve hře je, do jaké rodiny patříme-zda jsme mafiánský stát, kde chráněná vrstva může umlčet novináře. Beztrestně. Nebo jsme země, kde jsou demokratické instituce silnější než vrahové a jejich zaměstnavatelé,“ napsal deník Sme.

Podle deníku Pravda rychlost vyšetřování je sice důležitá, ale rozhodující musí být nakonec přesnost a úplnost výsledku. „Čím kratší dobu bude společnost traumatizována činem, jaký jsme v této podobě u nás dosud neznali, tím lépe. Společnost se v první řadě potřebuje dozvědět pravdu,“ uvedl list. „Musí chytit lidi, kteří si toto komando objednali. Odhalit, proč museli Ján Kuciak a Martina Kušnírová zemřít,“ napsal Denník N.

Foto: Policie SR

Zásah slovenské policie ve městě Kolárovo .

Kuciaka a Kušnírovou zastřelili letos 21.února v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

Kuciak psal o působení kalábrijské mafie na východním Slovensku a jejím napojení na nejvyšší vládní kruhy. Podle informací serveru hnonline.sk byla jedním z možných motivů vraždy činnost drogové mafie, které se Kuciak věnoval ve svých článcích.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku. Odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr), což znamenalo pád celé vlády. Nastoupila nová vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám