Hlavní obsah

Katolická církev suspendovala i druhého kněze, který prosazoval dobrovolný celibát

– Bratislava
Právo, ivi

Po knězi Michalu Lajchovi suspendovala katolická církev na Slovensku i kaplana Luciana Baláže. Napsali totiž společně knihu Tragédie celibátu - Mrtvá manželka, v níž označili celibát za „hnisající ránu“ církve.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lajcha působil v obci Kľak a Baláž v jedné z věznic na jihu Slovenska. Televize Joj ve středu uvedla, že oba kněží prosazují dobrovolný celibát. Suspendace znamená, že nemohou sloužit mše.

„Musíme si najít práci a plnit poslání jiným způsobem než dosud. Ztratili jsme nejen práci, ale také existenční zabezpečení. To všechno ale nezmění naše odhodlání šířit myšlenku svěcení ženatých nejen na Slovensku, ale především ve světě,“ řekl Lajcha.

Mladý kněz se nyní plánuje registrovat na úřadu práce a časem se chce oženit. Myšlenky dobrovolnosti celibátu chce šířit i nadále. „Mým cílem je, aby se tato otázka začala řešit odborně. Vždyť i Písmo svaté říká, že manželství a kněžství jsou kompatibilní,“ dodal.

Lajcha vzbudil pozornost také tím, že na sociální síti zveřejnil fotografii, kde je vidět, že na zádech má vytetovaný žalm v hebrejštině (Žalm 23:4 - pozn. red.). „Od biskupa si za to vysloužil napomenutí. Biskup psal o pohoršení, které měl svým tetováním u věřících vyvolat,“ uvedla televize Markíza.

Papež František v minulosti připustil vysvěcení ženatých mužů, ale pouze v odlehlých oblastech, kde je nedostatek kněží.

Reklama

Výběr článků

Načítám