Hlavní obsah

Šéfka volební komise navrhla zrušit volby na Dálném východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka ruské ústřední volební komise Ella Pamfilovová ve středu navrhla zrušit výsledky voleb gubernátora v Přímořském kraji na Dálném východě jako neplatné. V tomto klání dlouho vedl opoziční komunista, ale místní úřady nakonec vyhlásily vítězem stávajícího gubernátora těšícího se přízni Kremlu.

Foto: Yuri Maltsev, Reuters

List s informacemi o kandidátech

Článek

Oba soupeři, gubernátor Andrej Tarasenko a komunistický kandidát Andrej Iščenko, se vzápětí vzájemně obvinili z podvodů a falšování, Iščenkovi přívrženci demonstrovali. Skandální volby vyvolaly v Rusku velkou pozornost. Ústřední volební komise se proto rozhodla odložit vyhlášení konečných výsledků, dokud nevyšetří všechny stížnosti.

"Kvůli tomu, že v současnosti už nelze spolehlivě určit, kdo získal více hlasů, soudím, že za těchto okolností nelze důvěryhodně stanovit výsledky voleb gubernátora," řekla Pamfilovová. Doufá, že na tomto závěru se shodnou i její kolegové a doporučí místním úřadům uznat celé volby za neplatné. Nové volby by pak měly být vyhlášeny za tři měsíce.

Foto: Alexander Khitrov, ČTK/AP

Andrei Ishchenko

Kamenem úrazu se podle ní stalo 13 volebních obvodů, kde už není možné s jistotou stanovit, jak vlastně voliči hlasovali. V těchto obvodech mohlo odhlasovat až 24 000 voličů, zatímco Tarasenko údajně vyhrál volby s převahou přibližně 7000 hlasů.

Zatímco Tarasenko označil zrušení výsledků voleb za správné, Iščenko návrh Pamfilovové odmítl. "To je naprosto absurdní. Proč by se to mělo udělat? Ne, nesouhlasím s tím. Zvolili mě gubernátorem," řekl agentuře TASS.

Reklama

Výběr článků

Načítám