Hlavní obsah

Otec problémů, děda problémů, vnučka problémů, reagují Němci na Seehofera

Výrok německého ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU), že migrace je „matkou všech problémů“, spustil v Německu lavinu podobných příměrů. Využívají je politici i běžní občané na sociálních sítích, kteří jimi nejčastěji míří právě na Seehofera. O ministrovi tak už jeho političtí konkurenti hovoří jako o „otci mnoha problémů“, o možném „otci všech rasových problémů“ nebo o „dědovi všech berlínských vládních problémů“.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německý ministr vnitra a předseda CSU Horst Seehofer při příchodu na pondělní s kancléřkou Merkelovou.

Článek

Podobně to vidí i řada lidí na Twitteru. „Skutečnou ‚matkou všech politických problémů‘ na světě jsou politici jako Seehofer, kteří se neštítí rozdmýchávat strach, nenávist a násilí, jen aby tím pro sebe získali výhodu,“ napsal třeba uživatel Bernhard Ehn.

„Otec populismu dělá z migrace matku všech problémů,“ konstatuje zase Andriyan Andreev‏.

„Já bych bez migrace vůbec nebyla, protože můj dědeček přišel do Německa jako gastarbeiter. Jsem takříkajíc vnučka všech problémů,“ píše Charlotte Obermeierová.

„Prarodiče uprchlíci, rodiče narození mimo Německo. Jsem dcera všech problémů?” ptá se Aurora Dilarová.

Další lidé se ptají, jestli by Seehofer neměl přestoupit do řad protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), někteří ho rovnou vyzývají k odstoupení z funkce.

‏Jens Bruchmann pak upozorňuje, že Seehofer, který má na sociálních sítích i své zastánce, musí svým prohlášením myslet i Němce, kteří do Německa přišli po druhé světové válce ze zemí střední a východní Evropy. Těch bylo kolem 12 až 14 miliónů a CSU se dosud vždy stavěla do role jejích ochránců.

Foto: Michael Kappeler, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s ministrem vnitra Horstem Seehoferem

Na webu už se k tématu objevují i různé vtipy. Podle jednoho z nich se Seehofer ptá kancléřky Angely Merkelové (CDU), jestli ví, kdo je matkou všech problémů, na což šéfka německé vlády odvětí: „Tvoje matka.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám