Hlavní obsah

Petice požaduje v Německu migranty bez nožů

Právo, DPA, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpisovou akci na podporu schválení zákona zakazujícího migrantům v Německu nosit u sebe nože spustila v pondělí tamní iniciativa ProChemnitz. Jde o reakci na útoky nožem, které v Německu často páchají i uprchlíci.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Sobotní demonstrace v Saské Kamenici.

Článek

Televize SAT 1 dodala, že organizátoři připomínají útoky nožem ve Spolkové republice v posledních měsících, mj. letos v srpnu v Chemnitzu (Saské Kamenici) a Offenburgu, v červenci v Lübecku a Düsseldorfu a loni v prosinci v Kandelu.

„Nosit bodnou zbraň nepatří mezi základní lidská práva,“ upozorňuje elektronická petice, kterou za čtyři hodiny podepsaly přes tři tisíce lidí.

V Saské Kamenici se v pondělí večer pod heslem Wir sind mehr (Nás je víc) uskutečnil koncert proti pravicovému extremismu. Mimořádná bezplatná akce má být především velkou demonstrací proti rasismu, xenofobii a násilí. [celá zpráva]

Vdova: Nedělejte z toho politiku

Bianca T., vdova po Danielu H., jehož násilná smrt dala do pohybu následující události, se ohradila proti zpolitizování manželovy smrti. Z ubodání 25 ranami nožem jsou podezřelí dva migranti – Iráčan Júsif A. a Syřan Alí S. „Daniel by toto nechtěl. Nebyl ani levičák, ani pravičák,“ řekla Bildu. V sobotu sledovala demonstrace levice i pravice. „S Danielovou smrtí neměly nic společného. Nechceme nic jiného než držet v klidu smutek za manžela,“ dodala.

Německá kancléřka Angela Merkelová kritizovala sobotní demonstrace pravice v Saské Kamenici. Řadě lidí podle ní nešlo o vyjádření smutku, ale pouze o šíření nenávisti. Zatím se město nedaleko hranic s Českem navštívit nechystá. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Saské KameniciVideo: Novinky

Na osm a půl roku do vězení v pondělí soud v Landau poslal Abdula D., uprchlíka z Afghánistánu. Ten podle obžaloby loni v prosinci v drogerii v nedalekém Kandelu ve spolkové zemi Porýní-Falc zřejmě ze žárlivosti ubodal sedmi ranami nožem s dvaceticentimetrovým ostřím 15letou expřítelkyni Miu. [celá zpráva]

Obžalovaný  německým úřadům v roce 2016 tvrdil, že mu je 15 let. Podle prokuratury je mu nejméně 17,5 roku a nejspíš kolem 20. Přesněji se jeho věk určit nepodařilo, a tak ho soudili jako mladistvého. Dívka se s útočníkem počátkem loňského prosince rozešla, s čímž se nevyrovnal, a vyhrožoval jí, že si na ni počíhá. Její rodiče se proto obrátili na policii s tím, že Afghánec dceři hrozí a na internetu jí nadává.

Policie si mladíka opakovaně předvolala, ale ten se k podání vysvětlení nikdy nedostavil. Jen několik hodin před činem mu policisté předvolání doručili osobně.

Většinu Sasů migrace zneklidňuje
56 procent dotazovaných obyvatel Saska má za to, že v SRN je příliš mnoho cizinců
62 procent si myslí, že muslimové v SRN nepřejímají německé hodnoty
38 procent má za to, že Německo by mělo zastavit přistěhovalectví muslimů
Zdroj: Der Spiegel

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám