Hlavní obsah

Omluva za zřícený most? Správce dálnice v Janově počká až na závěry vyšetřování

Před novináři v sobotu odpoledne poprvé od úterního zřícení části viaduktu v Janově stanulo vedení společnosti, která dálnici A10 i s Morandiho mostem spravuje. Šéfové Autostrade per l'Italia uvedli, že firma na pomoc Janovu vyčlenila zhruba 500 miliónů eur (skoro 13 miliard korun). Výkonný ředitel Giovanni Castellucci se za neštěstí, při němž zahynulo nejméně 43 lidí, neomluvil a chce počkat na závěry vyšetřování.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Výkonný ředitel Autostrade per l'Italia Giovanni Castellucci na tiskové konferenci

Článek

Autostrade je po pádu mostu hlavním terčem hněvu Italů a kritiky politiků. Hned několik členů vlády v posledních dnech prohlásilo, že správce dálnice za tragédii nese odpovědnost, protože nedodržel závazky ohledně údržby mostu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb obětí pádu mostu v JanověVideo: Reuters

V pátek ministerstvo dopravy zahájilo proces s cílem odebrat firmě koncesi, Autostrade ale věří, že si vždy počínala korektně.

„Omluva a odpovědnost jsou věci, které jsou propojené. Omlouváte se, pokud se cítíte odpovědný,“ reagoval podle agentury Reuters Castellucci na výzvu, aby se za zřícení mostu omluvil. Dodal, že si počká, až odpovědnou stranu určí vyšetřovatelé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční záběry z dronu na spadlý dálniční most v JanověVideo: AP

Autostrade oznámila, že na pomoc Janovu, které přerušením Morandiho mostu přišlo o jednu z dopravních tepen, vyčlenila na půl miliardy eur. Také avizovala, že zřídí fond pro pozůstalé obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám