Hlavní obsah

Itálie se připravuje na vlnu veder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie počínaje pátkem očekává nejméně pětidenní vlnu veder. Nad Apeninský poloostrov se z Afriky přesouvá tlaková výše Caronte. Ve městech na jihu i severu země lze očekávat teploty až 34 stupňů, na Sicílii a Sardínii až 40 stupňů, informoval deník La Stampa.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve velkých městech – Miláně, Římě, Florencii, Bologni, Bari, Terstu či Palermu – se budou teploty pohybovat mezi 32 až 34 stupni. Na Sicílii a v Sardinii má být dokonce 40 stupňů.

Deník upozorňuje na nezvyklý průběh letošního léta: zatímco loni touto dobou byly v Itálii vlny veder normou, nyní je to výjimka a klimatické i teplotní výkyvy nelze snadno předvídat.

Kvůli častým teplotním anomáliím se ukazuje, že je těžké předvídat, jak bude za týden. Jeden týden mohou zemi pražit horka z Afriky, další se může ochladit kvůli příchodu studené fronty například ze Skandinávie. 

Chladné Řecko, rozpálená Británie

S vlnou veder se v těchto dnech potýká také Británie. Skotsko zažilo ve čtvrtek nejteplejší červnový den v novodobé historii. Když vystoupila v Glasgow teplota na 32 stupňů Celsia, byl to nejen nejteplejší letošní den, ale padl i teplotní rekord.

Zatímco ve Skotsku se vlivem vedra roztékal asfalt, v Řecku se kvůli neobvyklému chladnu vylidnily pláže u přímořských letovisek. [celá zpráva]

Helénskou republiku navíc tento týden sužovaly bleskové záplavy vyvolané dvoudenními prudkými lijáky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám