Hlavní obsah

Vysoký činitel KLDR míří do Spojených států

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Pchjongjang
Aktualizováno

Bývalý šéf severokorejské tajné služby Kim Jong-čchol, který nyní řídí agendu vztahů s Jižní Koreou, míří přes Peking do Spojených států. V úterý o tom informovala jihokorejská agentura Jonhap s tím, že návštěva USA se zřejmě týká přípravy možného setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

Foto: Reuters

Kim Jong-čchol

Článek

Jonhap o cestě Kim Jong-čchola do USA spekulovala již dříve s tím, že by se v americké metropoli měl setkat s ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Agentura Reuters poznamenala, že takováto návštěva by byla dalším důkazem toho, že přípravy na summit pokračují.

Americký prezident sice minulý týden konání summitu zrušil, ale takřka ihned opět připustil, že by se 12. června v Singapuru přece jen mohl uskutečnit.

V Singapuru by se v úterý měly podle Jonhapu sejít zástupci USA a KLDR, aby před vrcholnou schůzkou projednali otázky bezpečnosti a protokolu. Mezitím také jedná americká delegace se severokorejskou stranou v Pchanmundžomu na hranicích mezi Severní a Jižní Koreou.

Reklama

Související články

Trump zrušil summit s Kimem

Americký prezident Donald Trump napsal ve čtvrtek v dopise severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, že se jejich schůzka 12. června v Singapuru neuskuteční....

Výběr článků

Načítám