Hlavní obsah

Francie zmařila útoky bombou a ricinem

Právo, DPA, vpl

Francouzské bezpečnostní síly v sobotu vyklidily nádraží v Marseille a zadržely podezřelého muže. Měl u sebe „elektrický a elektronický materiál“, který mohl být využit k sestavení výbušného zařízení, sdělil marseillský prokurátor Xavier Tarabeux.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatčený podle žalobce tvrdil, že je čečenské národnosti. Na divně se chovajícího podezřelého prý hlídkující vojáky upozornil jeden cestující.

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb v pátek informoval, že bezpečnostním službám se podařilo zabránit atentátu, při němž dva bratři egyptského původu zamýšleli použít silný jed - ricin - nebo výbušninu.

Ricin je nejúčinnější přírodní jed

  • Je 6000krát jedovatější než kyanid
  • V září 1978 zabil v Londýně bulharského disidenta Georgiho Markova
  • V roce 2010 se stopy ricinu objevily v dopisech prezidentu USA Baracku Obamovi

„Monitorujeme sociální sítě. Zadržení komunikovali prostřednictvím šifrovací aplikace Telegram, kde jsme je dokázali odhalit a následně zadržet, čímž jsme pokus o atentát zmařili ještě ve stadiu přípravy,“ řekl Collomb televizi BFMTV.

Informace o chystaném teroru se objevily týden po útoku nožem v Paříži, při němž dvacetiletý Chamzat Azimov, džihádista čečenského původu, zabil jednoho mladého muže a zranil pět lidí. [celá zpráva]

Policie v pátek zadržela útočníkova přítele Abdula Hakima A. (20) a obvinila ho z napojení na terorismus s cílem zaútočit na lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám