Hlavní obsah

Saúdská Arábie otevřela po desítkách let znovu kino

– Rijád

Promítnutím hollywoodského filmu Black Panther se ve středu v Saúdské Arábii po téměř 40 letech obnovil provoz biografu. Promítání bylo ale jenom pro pozvané hosty, mezi nimiž byli jak muži, tak ženy. Veřejnost si bude muset počkat. Server Saudi Gazette ale oznámil, že kino bude veřejnosti zpřístupněno ještě tento týden a detaily o zakoupení lístků budou zveřejněny v pátek.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

V Saúdské Arábii otevřeli po čtyřech desítkách let kino.

Článek

Promítalo se v sále v rijádském komplexu krále Abdalláha, kde mají být ve třetím čtvrtletí otevřeny další tři promítací sály. V příštích pěti letech se pak počítá s tím, že v 15 městech bude v provozu až 40 kin a do roku 2030 i sto, a to ve 25 městech.

Obnova provozu kin je součástí rozsáhlých ekonomických a sociálních reforem, které pod názvem Vize 2030 zahájil korunní princ Muhammad bin Salmán. Cílem je rozšířit ekonomickou nabídku v království, jehož ekonomika je nyní závislá na těžbě ropy. Do rozpočtu by mohlo toto odvětví přinést až 24 miliard dolarů (495 miliard Kč) a vytvořit pracovní místa pro 30 tisíc lidí, odhaduje Rijád.

Korunní princ reformami přispívá k modernizaci konzervativního království. Ženy už mohou chodit na sportovní akce na stadióny, i když jsou tam také muži, byť do oddělené sekce nebo do zóny pro rodiny. V létě by měly zasednout za volanty aut, nedávno byl uspořádán první ženský cyklistický závod. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám