Hlavní obsah

Brazilský exprezident jde za mříže, rozhodl soud

– Brasília

Brazilský exprezident Luiz Inácio Lula da Silva musí nastoupit do vězení, aby si začal odpykávat trest 12 let za korupci. Rozhodl o tom ve čtvrtek tamější nejvyšší federální soud. Odmítl exprezidentovu žádost, aby zůstal na svobodě, dokud nevyčerpá všechny možnosti odvolání.

Foto: ČTK/AP

Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Článek

Rozhodnutí soudu bylo těsné poměrem hlasů šest ku pěti a předcházela mu bouřlivá desetihodinová debata, uvedla agentura Reuters. Bylo zřejmé, že pokud Lula skončí za mřížemi, nebude zřejmě moci kandidovat v říjnových prezidentských volbách, v nichž byl favoritem. Kauza ostře rozdělila brazilské veřejné mínění.

Generální prokurátorka Raquel Dodgeová už ve středu vyzvala k zamítnutí Lulovy žádosti. Odklad trestu by podle ní znamenal selhání soudního systému.

Lula čelí několika obviněním z korupce. V jedné z kauz mu v lednu odvolací soud zvýšil trest z devíti na 12 let. Podle prokuratury dostal luxusní byt jako úplatek od stavební firmy OAS, jež figuruje v rozsáhlém skandálu kolem státní ropné společnosti Petrobras.

Lula tvrdí, že je nevinný a vede kampaň za znovuzvolení prezidentem. Hlasování o příští hlavě státu je naplánované na 7. října. Podle průzkumu z konce ledna by Lula jasně zvítězil v prvním i druhém kole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám