Hlavní obsah

Netanjahu pod tlakem zrušil dohodu s OSN o přemístění migrantů

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil dohodu s úřadem OSN pro uprchlíky o přesídlení 16 tisíc afrických migrantů do západních zemí, napsal server listu Süddeutsche Zeitung. S přesídlením souhlasil také Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Netanjahu nakonec pod tlakem domácí kritiky akci pozastavil, v úterý odpoledne oznámil, že ji zrušil.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Izraelský ministerský předseda oznámil, že po 24hodinovém jednání s ministrem vnitra a zástupci z řad občanů se rozhodl od dohody odstoupit. „Pozorně jsem si vyslechl mnoho komentářů týkajících se dohody a na základě toho jsem opět vyhodnotil klady a zápory. Nakonec jsem se rozhodl dohodu vypovědět," uvedl premiér v prohlášení.

Tvrdí, že se Izrael bude nadále snažit, aby „vetřelce“, jak nazývá tyto převážně africké běžence, dostal ze země.

Izrael původně plánoval deportovat asi 35 tisíc migrantů zpět do Afriky. V pondělí však Netanjahu oznámil, že se s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky domluvil na méně kontroverzní alternativě: polovina měla zamířit do rozvinutých západních zemí a ostatní se měli integrovat v Izraeli za peníze OSN. Tato část dohody ale vyvolala odpor místních obyvatel, v jejichž lokalitách se migranti v současnosti vyskytují.

Reklama

Výběr článků

Načítám