Hlavní obsah

Při protestech v Gaze zabili Izraelci 16 Palestinců. Terčem byli jen ti, co útočili, uvedla armáda

Izrael obvinil radikální hnutí Hamás z toho, že páteční masové protesty na hranicích Pásma Gazy byly z jeho strany cílenou provokací a aktem terorismu. Během protestů na území Pásma Gazy zabila izraelská armáda 16 Palestinců, přes 1400 dalších lidí bylo zraněno. K nezávislému vyšetřování střetů vyzval generální tajemník OSN António Guterres.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Palestinci odnášejí jednoho z účastníků protestů v Gaze zraněného při střetech s Izraelci

Článek

„To, co jsme včera viděli, byl organizovaný akt terorismu,“ sdělil v sobotu mluvčí izraelské armády Ronen Manelis.

Podle něj se nedá mluvit o tom, že by v Pásmu Gazy proběhl poklidný protest, mnoho Palestinců se chovalo násilně a útočilo na izraelské vojáky kameny a zapálenými předměty. Izraelští vojáci stříleli pouze na ty účastníky demonstrace, kteří se násilností dopouštěli, uvedl Manelis.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Protesty Palestinců v Pásmu Gazy

Mladík střelený do zad

Palestinský prezident Mahmúd Abbás vyhlásil sobotu za den státního smutku a požádal OSN, aby palestinským demonstrantům poskytla ochranu.

Izraelský list Haarec v sobotu informoval o nahrávce, z níž je patrné, že izraelští vojáci střelili do zad osmnáctiletého mladíka, který běžel směrem od hraničních zátarasů a nikoho v tu chvíli neohrožoval. Palestinec zemřel.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Palestinci odnášejí jednoho z účastníků protestů v Gaze zraněného při střetech s Izraelci

Vedení hnutí Hamás v sobotu uvedlo, že čtyři z 16 zabitých Palestinců byli příslušníky jeho vojenského křídla.

Většina ze 1400 lidí, kteří byli v pátek zraněni, vyhledali ošetření kvůli zásahu slzným plynem. Nemocnice aš-Šífa v Pásmu Gazy uvedla, že v pátek přijala 284 zraněných, většina z nich byla postřelena. Mezi zraněnými bylo 70 osob mladších 18 let a 11 žen.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Protesty Palestinců v Pásmu Gazy

Mluvčí izraelské armády novinářům sdělil, že „Izrael nedovolí masivní porušení hraničních zátarasů směrem do izraelského území“. Pokud budou násilnosti pokračovat, zasáhnou vojáci proti teroristickým organizacím i na dalších místech v Gaze.

U hranic Izraele a Pásma Gazy se v sobotu shromáždilo jen několik desítek palestinských mladíků. Izraelští vojáci proti nim vypálili varovné výstřely, které podle agentury Reuters zranily 13 lidí.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Protesty v Pásmu Gazy. Izraelští vojáci střílejí mezi Palestice nálože se slzným plynem

Palestinské protesty organizuje několik skupin z Pásma Gazy, v čele s radikálním hnutím Hamás, které tuto oblast ovládá. Cílem akce, naplánované až do poloviny května, je návrat Palestinců na nyní izraelská území.

Reklama

Výběr článků

Načítám