Hlavní obsah

Na Slovensku rezignoval šéf protikorupční jednotky, o němž psal zavražděný Kuciak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf elitní protikorupční jednotky slovenské policie Róbert Krajmer oznámil rezignaci. Do centra pozornosti medií se dostal při vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky i kvůli podnikání své choti.

Foto: JOJ TV

Uprostřed v šedém kabátě Róbert Krajmer

Článek

Rezignaci Krajmera, která je první personální změnou na čelných pozicích ve slovenské policii po změně vlády, oznámilo ve čtvrtek ve společném prohlášení slovenské ministerstvo vnitra i policejní prezidium.

„Rozhodnutí jsem učinil po důkladném zvážení a vzhledem k nepřiměřenému nátlaku na mou rodinu a práci protikorupční jednotky, který vnímám jako neopodstatněný a politizující,” sdělil ke své rezignaci Krajmer.

Funkci ředitele protikorupční jednotky národní kriminální agentury, která je jednou ze složek slovenské policie, Krajmer složí k začátku dubna, u policie ale zůstane. V dosavadní řídící pozici ho dočasně nahradí jeho zástupce.

Podezřelé vazby

Krajmera média spojují s oligarchou Norbertem Bödörem, který je švagrem policejního prezidenta Tibora Gašpara a o kterém psal zastřelený reportér. Krajmer byl podle televizních záběrů na místě vraždy Kuciaka, byť Gašpar původně tvrdil, že policejní funkcionář na místo činu nevstupoval. [celá zpráva]

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Své vyjádření v této záležitosti Gašpar změnil až později, přesný důvod přítomnosti Krajmera v domě Kuciaka však neuvedl. Policejní prezidium bez bližších podrobností sdělilo, že Krajmer na místě vraždy plnil „úkoly související s objasňováním tohoto trestného činu”. Podle médií ale neměl na místě co dělat. [celá zpráva]

Krajmerova choť se dříve dostala do pozornosti medií kvůli podílu ve firmě, která vlastní obchodní centrum v Bratislavě a jejímž spolumajitelem je i podnikatel Zoroslav Kollár. Kollárovo jméno bylo uvedeno v seznamech údajných mafiánů, které v minulosti zřejmě vypracovala slovenská policie.

Podnikatelka Mária Krajmerová odmítla zveřejnit původ svého majetku, který nyní hodlá prověřit generální prokuratura.

Je na řadě Gašpar?

Opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti odchod Krajmera z čela protikorupční policejní jednotky uvítalo a tvrdilo, že tato policejní jednotka se zabývala spíše nevýznamnými korupčními případy.

Foto: Marko Erd, ČTK/AP

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar

Pod tlakem části medií i opozice je dlouhodobě slovenský policejní prezident Gašpar. Nový slovenský ministr vnitra Tomáš Drucker, který v předchozí vládě zastával post ministra zdravotnictví, zatím neuvedl, zda Gašpara ponechá ve funkci.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Kvůli Druckerovu zdrženlivému postoji organizátoři dřívějších velkých demonstrací proti předchozí vládě Roberta Fica oznámili na příští týden pokračování protestních shromáždění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám