Hlavní obsah

Policie a nacionalisté blokují na Ukrajině ruské konzuláty, aby lidé nemohli volit

Ukrajinské bezpečnostní složky i místní nacionalistické skupiny v neděli blokují vstupy do ruských konzulátů na Ukrajině, informovala ukrajinská média. Kyjev tak brání Rusům žijícím na ukrajinském území volit novou hlavu ruského státu. Jedná se o odvetu za to, že ruského prezidenta mohou volit i obyvatelé Krymského poloostrova, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Rusové v neděli volí prezidenta

Článek

Před budovou ruského velvyslanectví v Kyjevě platí zesílená bezpečnostní opatření. Policisté částečně uzavřeli i okolní ulice. U policejních zátarasů se shromáždila zhruba stovka ukrajinských aktivistů.

Protestující drží vlajky různých nacionalistických uskupení včetně radikální organizace Pravý sektor nebo pravicové politické strany Svoboda. Situaci v ukrajinské metropoli monitorují kromě příslušníků policie i pozorovatelé ze zvláštní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

V okolí ruského velvyslanectví v Kyjevě zatím panuje klid. Aktivisté z Pravého sektou, strany Svoboda a dalších ukrajinských nacionalistických uskupení protestují i u ruského konzulátu ve východoukrajinském Charkově. Před budovou demonstranti vyvěsili transparenty s nápisy jako "Rusko = válka" a "Krvavé volby". Situace je podle policie zatím poklidná.

Pouze obyvatele

V Oděse na jihu země vstup do ulice, kde se nachází tamní generální konzulát Ruské federace, blokuje policie. Přístup tam mají pouze obyvatelé okolních domů. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov v pátek oznámil, že policie bude do budov ruských konzulátů pouštět jen příslušníky diplomatické mise.

Agentura Reuters dříve poznamenala, že přesný počet ruských občanů, který na Ukrajině pobývá, znám není. Podle Moskvy porušuje Kyjev svým postupem své mezinárodní závazky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám