Hlavní obsah

Útok amerického dronu usmrtil syna vůdce pákistánského Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Syn šéfa pákistánské odnože radikálního hnutí Tálibán mully Fazlulláha přišel o život po útoku amerického bezpilotního letounu, uvedla ve čtvrtek agentura DPA. Dvě střely byly vypálené na výcvikový tábor Tálibánu, který je umístěn na východě Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Drony, které se využívají k útokům na islamisty.

Článek

Na základně se mulla Fazlulláh v minulosti zdržoval, ale v době útoku tam nebyl. O život kromě jeho syna Abdulláha přišlo dalších 21 bojovníků. Ti se měli podle pákistánského tisku stát sebevražednými atentátníky.

Agentura DPA píše, že od začátku měsíce je Abdulláh čtvrtým členem nejvyššího vedení pákistánského Tálibánu, který přišel o život.

Pákistán je spojencem USA v jejich boji proti terorismu, vztahy obou zemí jsou ale složité. Spojené státy obviňují Islámábád, že nepostupuje dostatečně rázně proti islamistům napojeným na afghánské radikální hnutí Tálibán, či dokonce, že je podporuje a destabilizuje tak úsilí o mezinárodní obnovu země.

Prezident Donald Trump dokonce na svém Twitteru na začátku ledna napsal, že Pákistán představuje útočiště pro teroristy. „Spojené státy během posledních patnácti let bláhově pomohly Pákistánu částkou přes 33 miliard dolarů a oni nám nedali nic jiného než lži a klam,” uvedl prezident.

Pákistán zmíněná obvinění odmítá, přičemž poukazuje na to, že sami Pákistánci trpí útoky islamistů podstatně víc než Spojené státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám