Hlavní obsah

V krizových oblastech vyrůstá generace analfabetů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 59 miliónů mladých lidí ve věku mezi 15 a 24 lety neumí číst ani psát, uvedla organizace UNICEF. Většina z nich žije v oblastech zasažených válkou nebo vleklými politickými konflikty, popřípadě místech postižených přírodními katastrofami. Každý třetí mladý člověk v těchto regionech je analfabet, tvrdí UNICEF.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V zemích zasažených násilím nebo přírodní katastrofou dnes žije jedno ze čtyř dětí. V těchto regionech je míra negramotnosti třikrát vyšší, než je celosvětový průměr.

Nejvyšší míra analfabetismu mezi mladými lidmi je v Nigérii (76 procent), Čadu (69 procent), Jižním Súdánu (68 procent) a Středoafrické republice (64 procent), uvedl UNICEF. Jsou to státy, které se potýkají s nestabilitou a vysokou mírou chudoby.

Zvláště znevýhodněné jsou dívky a mladé ženy. Třicet tři procent z těch, které žijí v postižených oblastech, nemělo možnost se ve srovnání s chlapci naučit ani základy, tvrdí UNICEF.

„Tato čísla nám jasně dokládají tragický dopad krizí na mladé lidi, jejich budoucnost, vývoj společnosti a hospodářský růst v daných zemích,“ uvedla generální ředitelka UNICEF Henrietta Foreová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám