Hlavní obsah

Polští neonacisté chystali atentát na Tuska

Právo, Pavol Minárik

Polští neonacisté na jednom z utajených setkání probírali možnost, jak zavraždit Donalda Tuska (60), někdejšího polského premiéra a současného předsedu Evropské rady.

Foto: Yves Herman, Reuters

Donald Tusk

Článek

Potvrdil to ve středu Bertold Kittel, spoluautor reportáže polské televize TVN z prostředí ultrapravicových extremistů.

„Protože šlo o výzvu ke spáchání trestné činnosti, jejímž výsledkem měla být vražda konkrétní osoby, vědomě jsme tuto část do reportáže nezařadili,“ upozornil.

Současně dodal, že reportéři v utajení znají osoby, které o atentátu hovořily a chtěly ho připravit, a jsou tak připraveni poskytnout policii usvědčující filmový materiál i osobní svědectví.

Polityka: Novináři předčili tajné služby

Agenti polských tajných služeb (ABW) v Katovicích zatkli v úterý tři organizátory loňských oslav narozenin Adolfa Hitlera v Polsku. „U jednoho z nich zadrželi nelegálně drženou zbraň a u dalších dvou munici společně s množstvím symbolů a materiálů propagujících fašismus,“ dodala v úterý TVN, která o víkendu odvysílala reportáž o nelegálních srazech nacistických skupin Polsku. Další dva neonacisty zatkla policie při razii ve středu a stejně jako první tři skončili ve vyšetřovací vazbě.

Novináři z televize TVN dokázali podle týdeníku Polityka při odhalování nacistů v Polsku udělat víc než policie, tajné služby, Ústav paměti národa a další státní úřady zodpovědné za boj s touto patologií.

„Ty se společně s veřejnoprávními médii soustřeďují na přejmenovávání ulic a jiné formy boje s komunismem a pramálo je zajímá, co v zemi vyvádí extrémní pravice či zanícení stoupenci Adolfa Hitlera. Není to však zdaleka jediný případ, kdy reportéři TVN nahradili nečinnou polskou policii… Znovu bude třeba vynaložit několik miliónů na zlepšení obrazu Polska,“ podotkl týdeník.

Jak odpoví vláda?

„Na nacistické podzemí v Polsku upozorňujeme už léta. Zveřejňujeme místa koncertů nacistických kapel, jména pořadatelů a jejich mezinárodní vazby. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) však buď zastavuje vyšetřování, nebo obvinění jsou ze soudů zčistajasna stahována,“ napsala Gazeta Wyborcza.

Jen v letech 2015–18 se neonacistické srazy uskutečnily ve Varšavě, Vratislavi, v Gdaňsku, Dzierdzonowie, Gostyně u Poznaně, Komprachcích u Opole či nedaleko Lublinu. Otázka stojí tak, zda reportáž TVN otevřela politikům PiS oči, nebo ne, upozornil deník.

„PiS v posledních letech nejenže tolerovalo sílící hnědou vlnu v zemi a také rasistickou a xenofobní agresi na polských fotbalových stadiónech, ale i s nimi souhlasilo,“ informoval Newsweek-Polsko. Aktéry těchto hanebných činů politici PiS dokonce nazvali „vlasteneckou mládeží“, jen aby získali ve volbách jejich hlasy. „Ve skutečnosti hrozba fašismu a neonacismu nazrává a už ji nelze nadále podceňovat,“ varoval časopis.

Reklama

Výběr článků

Načítám