Hlavní obsah

Nová obranná strategie USA se soustředí na Rusko a Čínu

– Washington

Jádrem nové obranné strategie Spojených států již není boj s terorismem, ale vytvoření protiváhy velmocenským ambicím Ruska a Číny. V pátek to prohlásil americký ministr obrany James Mattis. USA rovněž mimo jiné plánují modernizaci svých jaderných sil. Agentura Reuters poznamenala, že nová strategie je další známkou toho, že USA po více než patnácti letech opouštějí jako prioritu boj proti islámským radikálům.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Americký ministr obrany James Mattis představuje novou bezpečnostní strategii USA.

Článek

„Čelíme rostoucím hrozbám ze strany revizionistických mocností, jako jsou Čína a Rusko, které se snaží vytvořit takový svět, aby byl ve shodě s jejich autoritářskými modely,” řekl Mattis.

Ministerstvo obrany novinářům na tiskové konferenci sdělilo, že Rusko ve srovnání s Čínou i přes své omezené zdroje používá vojenskou sílu mnohem sebevědoměji, což předvedlo například v roce 2014 anexí autonomního ukrajinského poloostrova Krym či vstupem do syrského konfliktu po boku režimu tamního prezidenta Bašára Asada. Čína je naopak hodnocena jako sílící ekonomická a vojenská mocnost.

Pentagon v pátek představil novou národní bezpečnostní strategii, která je první svého druhu od roku 2014. Veřejný dokument určuje priority americké obrany a rovněž ukazuje bezpečnostní okruhy, na které chce armáda v nadcházejících letech vyčlenit finance.

Modernizace jaderných zbraní

Mimo jiné chce Pentagon modernizovat svou jadernou triádu, kterou tvoří mezikontinentální střely, balistické rakety odpalované z ponorek a strategické bombardéry schopné shazovat jaderné bomby. Součástí plánu je i modernizace podpůrných systémů a infrastruktury pro vedení jaderné války.

Další peníze mají putovat na budování protiraketových deštníků a systémů včasné výstrahy, na boj proti kybernetické kriminalitě, ale i na zlepšení operačních schopností USA v kosmickém prostoru.

Evropu, Blízký východ a asijskotichomořskou oblast pak USA považují za tři klíčové regiony, které je třeba chránit před agresí a kde je nutné hájit americké zájmy.

V polovině loňského prosince zveřejnil bezpečnostní strategii také americký prezident Donald Trump, který tak nahradil obdobný materiál svého demokratického předchůdce Baracka Obamy z roku 2015. V novém dokumentu se mimo jiné uvádí, že Rusko zasahuje do vnitropolitických záležitostí zemí po celém světě a že zbraňové systémy vyvíjené v Rusku a Číně mohou kriticky ohrozit klíčovou americkou infrastrukturu potřebnou pro chod a správu země. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám