Hlavní obsah

Češi ve světě už volí prezidenta, první lístky prošly urnou v Brazílii

Zatímco v České republice mohou Češi vybírat nového prezidenta až od páteční 14. hodiny, první volební lístky prošly urnami už ve čtvrtek večer. Díky časovému posunu měli tuto možnost v Brazílii. Volebními dny tam jsou 11. a 12. leden podobně jako na mnoha dalších zastupitelských úřadech ČR na západní polokouli. Volit už mohou Češi například i v USA.

Foto: ČTK

Volební místnost na ambasádě ve Washingtonu. Ve Spojených státech mohou čeští občané volit českého prezidenta na čtyřech místech. Krom Washingtonu se volí také v Los Angeles, Chicagu a New Yorku.

Článek

Ve Spojených státech, kde českého prezidenta volí na čtyřech místech, ale odradí mnoho Čechů od voleb velká vzdálenost k nejbližší volební místnosti. Zvláště když se hlasování koná v USA ve všední dny čtvrtek a pátek. Volí se v Los Angeles, Chicagu, New Yorku a Washingtonu D.C.

V USA chodí podle vedoucí sekce veřejné diplomacie Pavly Veličkinové volit asi tisícovka Čechů, nejvíc jich je v New Yorku. Ve Washingtonu, kde je to kolem 20 procent, volil během prvního dne i syn jednoho z kandidátů Petra Hanniga Jan, profesor na univerzitě v Severní Karolíně.

„Žiji v Severní Karolíně a toto je nejbližší volební místnost. Je to téměř pět hodin autem. Bylo by lepší, kdyby to bylo blíž, nebo kdyby se dalo hlasovat korespondenčně, ale pro otce to udělat musím," řekl Jan Hannig.

„Volil jsem otce. S tátou sice nemáme úplně podobné politické názory, ale v Americe jsem se naučil, že je důležité podporovat rodinu. Takže když jsem byl na Vánoce v Praze, tak jsem se ho snažil podporovat, co to šlo," řekl. S otcem se rozchází zejména v názorech na Evropskou unii, osobně je více pro Evropskou unii a pro zavedení eura.

Hlasovat už mohou také čeští občané v Argentině a v Chile. Volby pak budou pokračovat postupně podle časových pásem na úřadech v Austrálii, Asii, Africe a nakonec v Evropě.

V cizině se volí na 109 místech

Volební místnosti mají být v zahraničí otevřeny podle ministerstva zahraničí na 109 místech podobně jako při říjnových sněmovních volbách. Při předchozích prezidentských volbách před pěti lety jich bylo o sedm méně.

Hlasovat budou moci například i vojáci na základnách Balad v Iráku a Bagrám v Afghánistánu. V Iráku se bude moci hlasovat znovu na konzulátu v Irbílu. V Číně budou mít možnost volit nově na konzulátu ve městě Čcheng-tu, metropoli čínské provincie S'-čchuan. Stejnou příležitost budou mít na ambasádách v barmském Rangúnu a kambodžském Phnompenhu.

K prvním prezidentským volbám se přihlásilo v cizině na 7200 českých voličů, nyní jich je v seznamech zhruba 9000. Počet voličů se ale zvýší ještě o ty, kteří přijdou hlasovat s voličským průkazem. Před pěti lety v zahraničí v prvním kole hlasovalo asi 8900 lidí, ve druhém 10 700 voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám