Hlavní obsah

V Turecku zatkli 20 podezřelých z plánování útoku na silvestra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Istanbulu a Ankaře zatkla v neděli policie dvě desítky radikálních islamistů, kteří plánovali útoky během silvestrovské půlnoci. Agentura Anadolu uvedla, že to byli většinou cizinci, bezpečnostní složky je podezírají z napojení na organizaci Islámský stát. Vloni během oslav zabil terorista 39 lidí, když zaútočil klub Reina v evropské části Istanbulu, kde lidé slavili příchod nového roku.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký policista hlídkuje v Istanbulu poblíž klubu, kde o silvestrovské noci zabíjel terorista.

Článek

Z dvaceti zatčených bylo 15 cizinců, jejich národnost agentura Anadolu neuvedla. Dalších pět lidí bylo kvůli podezření z plánování útoku a napojení na IS zadrženo v Ankaře, kde šlo o tři Syřany, Iráčana a Čečence.

V ulicích Istanbulu je momentálně nasazeno na 40 tisíc členů bezpečnostních složek, což je více než dvojnásobný počet proti loňskému silvestru. Někteří z policistů jsou v civilu a jsou maskovaní například jako prodavači pečených kaštanů či loterijních losů. Do pondělního dopoledne nesmí do centra nákladní auta.

Terorista, jímž byl Uzbek Abdulgadir Mašaripov, při loňském útoku na návštěvníky klubu Reina během asi sedmi minut vystřílel šest zásobníků a vypálil na 180 střel. Masakr nepřežilo 39 lidí, většina z nich byli turisté z blízkovýchodních zemí. Na 70 lidí utrpělo zranění.

Útočníkovi se podařilo během zmatku uniknout. Zadržen byl v Istanbulu v polovině ledna. Soud s ním začal 11. prosince, obžalováno s ním bylo 57 osob. Proces má pokračovat 26. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám